Moře vyplavilo u Japonska skupinu zbloudilých Severokorejců, skončili ve vazbě

U japonského pobřeží ztroskotala loď s osmi muži, kteří mluví korejsky a tvrdí, že pocházejí ze Severní Koreje. Při rybolovu prý ztratili nad svým dřevěným plavidlem kontrolu. Na podezřelé muže upozornil policii místní Japonec.

Muži se pohybovali po přístavu v japonském městě Jurihondžó. Policie je vzala ve čtvrtek večer do vazby. Tvrdí, že jejich loď měla potíže a následně je proudy odnesly až do japonských vod.

K rozhovorům byl přivolán překladatel, protože rybáři hovořili pouze korejsky. Podle BBC zatím není jasné, zda zůstanou v Japonsku, nebo se vrátí do vlasti.

Útěky z totalitní KLDR pomocí lodí do Japonska nejsou obvyklé, připomíná BBC. Naposledy se v roce 2011 pokusilo devět Severokorejců doplout do Jižní Koreje, a místo toho skončili právě v moři u Japonska.

Před několika dny zachránila japonská pobřežní stráž tři ztroskotalé severokorejské rybáře. Tehdy je předala jiné severokorejské lodi.

Před dvěma lety se na japonském pobřeží objevily záhadné nikým neřízené lodě s mrtvými těly na palubě. Místní média tehdy spekulovala, že jde o Severokorejce, které tam zavály sezonní větry.

Napětí mezi oběma zeměmi stouplo poté, co severokorejský režim během léta vypálil hned dvě rakety, které přeletěly Japonsko. V listopadu pak šokoval svět případ útěku severokorejského vojáka do Jižní Koreje přes demilitarizovanou zónu.