Trump zvyšuje tlak. KLDR se po letech vrátila na seznam zemí podporujících terorismus

Události: KLDR zpět na seznamu zemí podporujících terorismus (zdroj: ČT24)

Washington vrátil KLDR na seznam zemí podporujících terorismus devět let poté, co ji Bushova administrativa vyškrtla, aby zachránila mezinárodní rozhovory o jaderném programu. Víceméně symbolický krok Donalda Trumpa znamená pro KLDR vyšší sankce a zužuje prostor pro vyjednávání i Číně. Americký prezident dalším svým postupem v nátlakové kampani chce přimět Kimův režim, aby se vzdal jaderného programu.

Vražda Kimova nevlastního bratra chemickou látkou na letišti v Malajsii, hackerské útoky a prodej zbraní islámským organizacím – to jsou důvody, proč Washington vrací KLDR na seznam zemí podporujících terorismus po bok Íránu, Súdánu a Sýrie.

Praktické důsledky pro Severní Koreu budou minimální, uvedl americký ministr zahraničí Rex Tillerson. „Je to velmi symbolické, protože to ukazuje, jak ničemný a brutální režim to je a jak málo mu záleží na ceně lidského života.“

Nové sankce zasáhnou obchod o objemu 750 milionů dolarů

„Toto ustanovení uvalí další sankce na Severní Koreu a spřízněné osoby a podpoří naši maximální nátlakovou kampaň k izolaci vražedného režimu,“ vysvětlil svůj krok prezident Donald Trump.

Nové sankce americké ministerstvo financí uvalilo na čtyři čínské obchodní společnosti a jednoho Číňana, kteří s KLDR prováděli obchody ve výši stovek milionů dolarů. Dále se vztahují na šest severokorejských přepravních a obchodních společností a dvacet lodí.

Jedna dotčená severokorejská společnost dodávala pracovníky do zahraničí a podle agentury Reuters působila v Číně, Rusku, Kambodži a Polsku.  Ministerstvo financí uvedlo, že sankce zasáhnou obchod v celkovém objemu 750 milionů dolarů realizovaný mezi Čínou a KLDR. Sankcionované subjekty také nesmí držet americká aktiva nebo obchodovat s Američany.

Peking dlouhodobě usiluje o diplomatické řešení krize vyvolané severokorejským raketovým a jaderným programem. Na to Trump reagoval, že Čína může problém s KLDR hravě vyřešit a Peking zopakoval, že má jen omezený vliv.

Z Pchjongjangu se minulý týden vrátil čínský zvláštní zmocněnec. Oficiálně měl informovat režim KLDR o závěrech říjnového sjezdu Komunistické strany Číny.

Severokorejský vůdce a čínský prezident si sice vyměnili blahopřání a poděkování k závěrům stranického sjezdu Číny, ale za celá léta jeden druhého oficiálně nenavštívili. A to prezident Si Ťin-pching hojně cestuje do zemí, k nimiž má Peking daleko slabší vazby.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT v Asii

KLDR na seznamu zemí podporujících terorismus byla dvě desetiletí

KLDR se na seznam zemí podporujících terorismus dostala v roce 1988 mimo jiné kvůli pumovému útoku na jihokorejské letadlo a atentátu na jihokorejského prezidenta. V roce 2008 ji administrativa George Bushe vyňala, aby zachránila mezinárodní rozhovory o jaderném programu. Jednání poté ztroskotalo a nikdy se neobnovilo.

V testech zbraní má KLDR už dvouměsíční pauzu. Jihokorejské tajné služby mluví o změnách v hierarchii armády, která je pilířem režimu. Při neobvyklé inspekci – první svého druhu po 20 letech, byli potrestáni dva vysocí důstojníci, včetně muže, který je po Kim Čong-unovi číslem 2 ve vedení armády.