Praha vypadla ze souboje o unijní bankovní agenturu už v prvním kole

Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) se po brexitu nepřesune do Prahy. Česká nabídka nepostoupila do druhého kola pondělního hlasování 27 zemí EU, uvedly diplomatické zdroje. Agentura se z Londýna přestěhuje do Paříže. Co se týče Evropského úřadu pro léčivé přípravky (EMA), tak ten se přesune do nizozemského Amsterodamu.

Strohá informace ale skrývá paradox, že po týdnech, které diplomaté 27 unijních zemí strávili prezentací nabídek svých zemí, lobbováním a vyjednáváním podpory u partnerů, nakonec o novém umístění obou institucí do metropole u Seiny muselo rozhodnout losování.

„Byla to velká průhledná koule se dvěma malými losy a mně připadlo je vytáhnout,“ popsal Maati Maasikas, náměstek estonského ministra pro evropské záležitosti, způsob, jak se po dvou kolech napjatého hlasování nakonec o obou agenturách rozhodlo. Právě on nakonec vítěze v obou případech „vylovil“.

Aspekt zeměpisné vyváženosti nezabral

Po neúspěchu Bratislavy, která se ucházela o Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA), tak nebude země ze středu či východu Evropské unie hostit ani jednu ze dvou unijních agentur, které nyní sídlí v Londýně. Česko i Slovensko přitom spoléhaly na princip zeměpisné vyváženosti, podle něhož měla být aspoň jedna z agentur umístěna mimo západní země Unie.

Slovensko se netajilo zklamáním nad rozhodnutím členských zemí EU. „Bratislava skončila v hlasování čtvrtá, a tedy jsme nepostoupili jen těsně (do dalšího kola), a to samozřejmě zamrzí. Jsem zklamán, že do druhého kola nepostoupily nejlepší nabídky a stejně ani jedna země z nových členských států,“ uvedl slovenský ministr zdravotnictví Tomáš Drucker.

Opozice: selhání slovenské diplomacie

Dvě nejsilnější slovenské opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) a hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti označily výsledek hlasování za neúspěch slovenské diplomacie či selhání vládní koalice. „Ukázalo se, že nestačí jen proklamovat zájem Slovenska o hlubší evropskou integraci, ale je třeba podnikat reálné kroky, které ze Slovenska udělají respektovaný stát Evropské unie,“ uvedla prohlášení SaS.

Slovenská média dříve psala o tom, že část stávajících zaměstnanců EMA se nechce stěhovat do země, která nechrání práva párů jiné než heterosexuální orientace. Slovensko dosud nezavedlo institut registrovaných partnerství osob stejného pohlaví, tedy LGBT komunity.

„Fakt, že Slovensko vůbec neuznává rodinný stav párů stejného pohlaví, je v první řadě neúctou k vlastním občanům. Rozhodnutí o neumístění lékové agentury EU na Slovensku ukazuje, že jde i o konkurenční nevýhodu naší země v evropském prostoru,“ zdůraznil Martin Macko, výkonný ředitel nevládní organizace Iniciatíva Inakosť, která hájí práva LGBT komunity. 

Vydáno pod