V Jeruzalémě otevřeli jedinou rozhlednu ve městě. Navrhl ji český architekt

Reportáž: Jedinou rozhlednu v Jeruzalémě postavili Češi (zdroj: ČT24)

Jeruzalém zdobí nová dominanta. Dostala jméno Ester a v současnosti je jedinou rozhlednou ve městě. Byla postavena v Česku a pak převezena do Izraele. Věž otevřel architekt Martin Rajniš, který také šestnáct metrů vysokou stavbu navrhl. Splnil si tím sen.

Slavnostním přestřižením pásky vyvrcholila devítiměsíční odyssea, která přes umělecké dílny, moře a úřednické stoly propojila Česko a Izrael. Obyvatelům a návštěvníkům Jeruzaléma se nově otevřel pohled shůry ze zcela nezvyklého úhlu, a to díky českému umělci, který si k nedávným třiasedmdesátým narozeninám splnil sen: mít vlastní stavbu ve Svatém městě. 

„Je to úžasné, jako by vám z uší tryskaly hvězdy, jako by se na vlasech dělal Eliášův oheň. Jeruzalém, to je pupek světa,“ uvedl autor Martin Rajniš.

Šestnáctimetrová dřevokovová stavba je v současnosti jedinou specificky vyhlídkovou věží v celém Svatém městě. Její projekt trval devět měsíců a vyšel na 6,5 milionu korun. Věž vznikla v Česku, pak byla rozebraná převezena do Izraele lodí ve dvou obrovských kontejnerech. Na místě ji znovu sestavil tým českých montérů a s pomocí jeřábu usadil pevně na místo. 

Otevření rozhledny přivítal starosta Jeruzaléma Nir Barkat. „Je pro mě velkou ctí jménem všech lidi v Jeruzalémě říct našim přátelům v České republice: Díky!“

„Projekt od začátku nebyl jednoduchý, postavit něco takového uprostřed tři tisíce let starého města není úplně snadné, co se týče povolení,“ přiblížil ředitel Českého centra v Tel Avivu Lukáš Přibyl.

I samotné umístění české věže jako by bylo předurčeno: spolu s někdejším německým sanatoriem tvoří středoevropskou oázu uprostřed rušné staronové metropole. Do míst, kam se na přelomu 19. a 20. století uchylovali nemocní leprou, tak dnes přicházejí milovníci umění (v těsné blízkosti se nachází Jeruzalémské divadlo) a odteď i vyhlídkových věží.