Bývalý německý ošetřovatel Högel zavraždil ne 90, ale přes sto pacientů

Bývalý ošetřovatel Niels Högel zavraždil ve dvou německých nemocnicích více než 100 pacientů. V tiskové zprávě to uvedly policie a státní zastupitelství v západoněmeckém Oldenburgu, které dokončily analýzu podezřelých případů. Dosud se vycházelo z toho, že muž, který už byl odsouzen na doživotí, zabil kolem 90 pacientů.

Högel vraždil na klinice v Oldenburgu, kde pracoval v letech 1999 až 2002, a v nemocnici v Delmenhorstu, kde působil v letech 2003 až 2005. V Oldenburgu měl podle vyšetřovatelů na svědomí 38 životů, v Delmenhorstu dalších 62. K tomu je potřeba přičíst několik případů, za něž byl v roce 2015 odsouzen na doživotí.

Pět případů z Oldenburgu chtějí odborníci ještě přezkoumat. Čekají také na výsledky analýz, o něž požádali kolegy v Turecku, kde je pohřbeno několik osob, které mohly patřit mezi Högelovy oběti.

Ošetřovatel pomocí léků pacienty přiváděl do stavu vyžadujícího oživování, aby při jejich následné záchraně mohl prokazovat své schopnosti, což se mu ale vždy nepodařilo. Na jeho činy se přišlo až v červnu 2005, kdy jedna ze zdravotních sester viděla, jak pacientovi podává lék, který nemocný vůbec neměl dostat.

V roce 2008 poslal soud v Oldenburgu ošetřovatele na 7,5 roku do vězení za pokus o vraždu. O sedm let později ho tentýž soud odsoudil k doživotí za dvě vraždy, dva pokusy o vraždu a dva případy těžkého ublížení na těle. Ve stejný rok se ošetřovatel doznal ke zhruba devadesáti činům, při nichž podle něj zemřelo asi 30 pacientů.

Vyšetřovatelé míní, že v Högelově kauze může jít o největší sérii vražd v německých dějinách po druhé světové válce. Další obžaloba proti němu bude vznesena zřejmě začátkem příštího roku.

Média už dříve upozorňovala na závažné selhání kontrolních mechanismů v obou zdravotnických zařízeních. „Zabíjení šlo zabránit. Pokud by odpovědné osoby tehdy – zdůrazňuji: tehdy – speciálně v nemocnici v Oldenburgu a později v Delmenhorstu, neváhaly kontaktovat úřady, například státní zastupitelství,“ připustil dříve i šéf policie v Oldenburgu Johann Kühme.

Vydáno pod