Nejsem populista, ale pragmatik, řekl Babiš na CNN. Migrační krizi by řešil podle vzoru USA či Austrálie

Rozhovor Andreje Babiše pro americkou stanici CNN (zdroj: ČT24)

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru s americkou zpravodajskou stanicí CNN odmítl, že je populista. Přihlásil se také k hodnotám Evropské unie, která ale podle něj musí ze všeho nejdříve vyřešit problémy terorismu a nelegální migrace. Při řešení migrační krize je podle něj třeba zavést stejná opatření jako zavedly USA, Kanada či Austrálie.

„Nejsem populista, jsem docela pragmatický,“ odmítl Babiš názory, že hraje s populistickými kartami. Tvrdí také, že jeho hnutí se soustředí na politiku zdravého rozumu a řešení problémů.

Babiš nesouhlasí ani se svým přirovnáváním k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, jak západní média často činí. „S prezidentem Trumpem mám společné to, že jsme oba podnikatelé a že jsme si vzali za ženy Češky. A to je pravděpodobně všechno. Byl jsem v USA v roce 2015 a setkal jsem se s Michaelem Bloombergem a možná by bylo lepší, kdybych byl srovnáván s ním,“ uvedl Babiš.

V rozhovoru Babiš litoval odchodu Británie z Evropské unie a řekl, že to evropský blok poškodí. „Musíme přemýšlet o reformě EU. V Evropě teď máme dva větší problémy – nelegální migraci a terorismus. Musíme napřed vyřešit tyto problémy a potom můžeme přemýšlet o případné výraznější integraci členských států,“ dodal.

V souvislosti s migrací Babiš zdůraznil, že není proti přistěhovalectví, ale proti nelegální migraci. Uvedl, že zatímco české podniky musejí rok či dva počkat na vyřešení pracovních povolení a víz například Ukrajinců, na jih Evropy přicházejí tisíce a tisíce běženců zcela bez dokladů.

V potírání nelegální migrace by se Evropa měla inspirovat v zahraničí. „Podívejte se na historii USA, mluvme o Ellis Island (imigrační centrum, které fungovalo do roku 1954), mluvme o zelených kartách (povolení k trvalému pobytu). Musíme zavést stejnou imigrační politiku, jakou máte v USA, jakou má Kanada nebo Austrálie,“ navrhl Babiš s tím, že problém s běženci se musí podle něj řešit přímo v jejich domovských zemích.