Redakci Charlie Hebdo znovu chodí výhrůžky. A zase kvůli islámu

Události: Redakci Charlie Hebdo zase vyhrožují zabitím (zdroj: ČT24)

Francouzská prokuratura začala vyšetřovat výhrůžky, které v posledních dnech dostává redakce satirického časopisu Charlie Hebdo. Také tentokrát jsou výhrůžky reakcí na to, jak redaktoři ztvárnili karikaturou na obálce téma spojené s islámem.

Jsem šestý pilíř islámu, hlásá postava na titulní straně časopisu Charlie Hebdo a kalhoty mu přitom v rozkroku nadouvá gigantická erekce. Drsná karikatura znázorňuje uznávaného odborníka na islám Tariqa Ramadana, který čelí dvěma obviněním ze znásilnění a kvůli nim přestal tento týden dočasně učit.

Tariq Ramadan
Zdroj: ČT24

Ještě drsnější jsou ale anonymní reakce, které vzápětí zaplavily sociální sítě.

„To není jenom protest nebo diskuse, není to ani urážka, je to mnohem víc. Vyzývání k vraždě už je dnes normální. A to je docela znepokojivé,“ komentoval vzkazy, které redakce dostává, šéfredaktor Charlie Hebdo Laurent Sourisseau.

V Charlie Hebdo jsou přitom na výhrůžky zvyklí. Jenže tentokrát jejich zavilost otřásla i jimi a podali žalobu. Tím spíš, že se už jednou stali terčem teroristického útoku kvůli zveřejnění karikatur proroka Mohameda. V lednu 2015 dva teroristé povraždili osm členů redakce a další tři lidi.

Atentát na Charlie Hebdo byl prvním v řadě krvavých útoků, které Francii v minulých třech letech zasáhly. Některé si vyžádaly mnohem víc obětí. Vražda redaktorů ale mířila přímo na jednu z hodnot, kterých si Francouzi považují nejvíc – na svobodu projevu.

Charlie Hebdo
Zdroj: ČT24

I proto se téma nových výhrůžek redakci dostalo až do parlamentu. „Jakmile je takto závažná výhrůžka pronesena, a nezáleží na tom, proti jakému médiu, mělo by být zahájeno vyšetřování,“ zdůraznil francouzský premiér Edouard Philippe.

Podle právního zástupce časopisu slova vždy předchází činům. Francouzská prokuratura už začala celou věc vyšetřovat jako případ veřejného schvalování terorismu. Ty nejdrsnější výhrůžky byly mezitím ze sociálních sítí vymazány.