Texaský útočník byl dříve v péči psychiatrů, šéfům vyhrožoval smrtí

Texaský útočník byl dříve v psychiatrické léčebně (zdroj: ČT24)

Texaský útočník, který zabil v kostele 26 lidí, prošel v minulosti léčbou v psychiatrickém zařízení. Podle agentury AP se bývalý příslušník vojenského letectva Devin Kelley dostal do péče lékařů kvůli tomu, že se na leteckou základnu snažil pronést zbraně a vyhrožoval svým nadřízeným smrtí. Motiv střelby ale stále není jasný.

Kelley byl v minulosti umístěn v ústavu pro duševně nemocné ve státě Nové Mexiko, odkud uprchl. Policie ho ale dopadla a do léčebny vrátila, po čase byl pak propuštěn.

Do kostela prý chodili příbuzní střelcovy exmanželky

V roce 2012 byl Kelley vojenským soudem shledán vinným z násilí na manželce a dítěti a potrestán ročním vězením. Také byl degradován a nakonec v roce 2014 z letectva propuštěn. Manželka se s ním následně rozvedla.

Podle místního šerifa si pro svůj čin vybral kostel, kam občas chodili její příbuzní, kteří však v době střelby na místě nebyli. Podle místního pastora se na mších v kostele před časem objevoval i sám Kelley, který bydlel na předměstí nedalekého San Antonia. Mezi místní podle něho zavítal i minulý týden na halloweenskou slavnost.

Policie i FBI se snaží najít indicie, které by pomohly vysvětlit Kelleyho počínání. „Bohužel v této chvíli se nemůžeme dostat do jeho telefonu, zabezpečení těchto přístrojů, zákony a systém kódování nám to neumožňují,“ řekl agent FBI Christopher Combs.

Vyšetřovatelé zjišťují, jak se se svou minulostí mohl dostat ke zbraním. „Je tu spousta otázek kolem systému NICS FBI – jak tento člověk mohl získat zbraně. Můžu říci jen to, že při čtyřech nákupech NICS neučinil žádnou kontrolu a o zákazníkovi nebyla žádná informace, že by si ruční zbraň nemohl koupit. Jsou tu tři stupně kontroly, včetně prověrky na kriminální činy, žádný z nich ale tomuto muži v pořízení zbraně nezabránil,“ uvedl Combs.

Kelley podle federálního zákona jako člověk trestaný za násilný čin neměl mít možnost legálně se dostat ke zbrani, letectvo ovšem nezaneslo informace o jeho trestu do kontrolního systému zájemců o koupi zbraní. Proto si mohl pořídit poloautomatickou pušku, s níž vtrhl na bohoslužbu.

Debata o kontrole zbraní zatím nikam nevede

Případ tak opět rozvířil diskusi o omezení volného přístupu ke zbraním. „Musíme zakázat útočné zbraně a bump-stocky hned teď. Jen lidé, kteří nechtějí upřímnou konverzaci, říkají, že je třeba počkat. Proboha, jak dlouho? Čekáme a čekáme, jak se zlo děje dál a dál. A říkají nám, že máme čekat dál,“ podotkla demokratická senátorka Kirsten Gillibrandová.

Republikáni ale stále váhají. „Poslouchal jsem projev svého kolegy, který žádal, abychom s tím něco dělali. Ale myslím, že je opravdu třeba porozumět tomu, co se stalo, až se mlha kolem této tragické události rozplyne, až to bezpečnostní složky vyšetří, pak budeme vědět, co můžeme udělat,“ konstatoval republikánský senátor John Coryn.

Podle prezidenta Donalda Trumpa by takové opatření k ničemu nevedlo, představovalo by naopak větší riziko. „Byl tam člověk, který měl zbraň ve svém autě, střelil po něm, zasáhl ho a neutralizoval. Kdyby se toto nestalo, obětí by nebylo 26, ale o stovky více,“ řekl šéf Bílého domu.

Kelley se z kostela pokusil ujet, pronásledovali ho ale dva místní obyvatelé se zbraněmi. V přestřelce byl zraněn a havaroval, následně se sám zastřelil.