Muzea i sběratelé se chlubí prastarými svitky z Bible. Desítky z nich jsou však falešné

Muzea i sběratelé se chlubí prastarými svitky z Bible. Desítky z nich jsou falešné (zdroj: ČT24)

Světem archeologie otřásá skandál. Mnoho vědců je přesvědčeno, že ve veřejných i soukromých sbírkách po celém světě jsou desítky falešných biblických svitků. Fragmenty rukopisů starých údajně až dva tisíce let mají ve skutečnosti pocházet z padělatelských dílen.

Přesně před sedmdesáti lety vypukla na břehu Mrtvého moře senzace. Palestinský pasáček objevil ve skalních jeskyních prastaré svitky. Vědci v nich záhy odhalili nejstarší texty židovské Tóry.

Většina z celkem 981 svitků a 50 tisíc fragmentů skončila v Izraelském muzeu v Jeruzalémě, v tamní majestátní budově s názvem Svatyně knihy. Za přísně hlídané místní teploty i vlhkosti se tam biblické i nebiblické svitky vystavují nejdéle tři až šest měsíců. Pak putují do muzejního depozitáře.

Hladem po autentických textech svatého písma ale zahořely i stovky muzeí a archeologických ústavů a  také bohatých sběratelů. Jenže teď moderní vědecké metody odhalily, že nejmíň padesát fragmentů, které se prodávají i za 800 tisíc dolarů, jsou falzifikáty.

„Padělatelé jsou stále sofistikovanější, takže je těžké odhalit takové problémy. Artefakty ze sběratelských trhů by se neměly vůbec kupovat,“ upozorňuje Noam Mizrachi, expert  Telavivské univerzity na svitky od Mrtvého moře.

Více než desítka falešných svitků měla skončit ve sbírkách právě dokončovaného Muzea Bible ve Washingtonu, v budově vskutku biblických rozměrů za více než deset miliard korun. Instituce tvrdí, že všechno ve svém depozitáři teď pečlivě prověřuje a že nevystaví to, u čeho nemá stoprocentní jistotu původu. 

Za muzeem jen na dohled od Kapitolu stojí sběratel a náboženský aktivista Steve Green a jeho firma Hobby Lobby. Ta musela letos zaplatit pokutu a vrátit tisíce artefaktů z Blízkého východu, které se ukázaly jako kradené. Do Ameriky se pašovaly například v krabicích označených jako „turecké obkladačky“.

„Je potřeba energicky dodržovat standardy a některé věci nepořizovat. Nejsem si teď jistý čísly, ale okolo 50 procent toho, co zvažujeme získat, většinou získat nemůžeme, protože přesně nevíme, odkud to pochází,“ podotýká ředitel sbírek Muzea Bible David Trobisch

Muzeum nabídne od půlky listopadu tisíce artefaktů. Debata o jejich rodných listech se ale otevřením instituce určitě neuzavře.