FBI se podařilo vyřešit desítky starých případů. Díky speciálnímu programu

Nová metoda FBI pomáhá uzavírat odložené případy (zdroj: ČT24)

Americká FBI má novou metodu k určování identity lidských obětí. Navíc si díky speciálnímu programu vystačí s minimem informací. Dostačující je i jeden otisk prstu horší kvality. Agentům se tak daří řešit i mnohé odložené případy z minulosti. Jen v posledních měsících takto FBI identifikovala přes 200 lidí.

Jeden z takových případů je starý 34 let. James Downey z Houstonu viděl svého bratra naposledy, když ho vysazoval na autobusové zastávce. Potom roky sbíral indicie, které poukazovaly na jeho smrt. 

Jenomže policie ji potvrdila až letos v létě, právě díky nové metodě určování identity. „FBI říká, že ho ubili k smrti a jen tak ho odhodili do polí. Bylo to těžké přijmout,“ konstatuje Downey.

obrázek
Zdroj: ČT24

Identifikovat bezejmenná těla se FBI daří díky počítačovému programu, který pro laboratoře znamená revoluci, protože je schopný pracovat s otisky nízkého rozlišení.

„Standardní systém na určování identity potřebuje deset otisků prstů, zatímco ten náš umožňuje využít jen jeden,“ konstatoval manažer nového programu FBI Bryan Johnson.

Nový program našel uplatnění i v případě mexických migrantů, kteří se často ztratí v poušti a jejich těla se najdou až po velmi dlouhé době. Ze 200 nově identifikovaných obětí jich bylo 40 % v Arizoně, což je pouštní stát na hranicích s Mexikem.