Tragická oslava 30 let od maturity. V New Yorku zemřelo i pět kamarádů z Argentiny

Při útoku na Manhattanu zahynulo i pět přátel z Argentiny (zdroj: ČT24)

Pět z osmi obětí uzbeckého řidiče, který najížděl na Manhattanu do lidí, pocházelo z argentinského města Rosario, jež nyní drží smutek. Bývalí spolužáci slavili v New Yorku přátelství trvající skoro čtyři dekády. Jejich dovolená ale skončila tragicky.

Pro skupinu Argentinců ve věku 48 až 49 let byl výlet do New Yorku vrcholem oslav jejich 30. výročí od absolutoria na polytechnickém institutu v Rosariu.

V New Yorku si půjčili kola. Z devítičlenné skupiny ale přežili útok na cyklostezce jen čtyři. V úterý do nich dodávkou najel přistěhovalec z Uzbekistánu Sayfullo Saipov.

Skupina vyrazila do USA za svým spolužákem Martínem Ludovicem Marrem. Ten skončil v nemocnici a je mimo ohrožení života. Mezi mrtvými je i majitel ocelářské společnosti Ariel Erlij, který dalším dvěma na výlet přispěl.

„Rodina zvažuje, že se (do New Yorku) vypraví. Snad to nebude nutné a my budeme schopní na konzulátu zařídit, aby se těla co nejdřív vrátila do Argentiny,“ uvedl přítel oběti José Núñez.

Argentinská vlajka na půl žerdi
Zdroj: Reuters/Stringer

Argentinské Rosario vyhlásilo k uctění památky svých občanů třídenní smutek. Příbuzným již kondoloval argentinský prezident Mauricio Macri, který na Twitteru vyjádřil hluboký zármutek nad tragickým skonem občanů své země.

„Má to dopad na všechny Argentince i na mě osobně. Chtěl bych vyjádřit soustrast jejich rodinám,“ prohlásil. Podobné soustrastné vyjádření vydala i argentinská vláda.

Při útoku, který americké úřady považují za teroristický, zahynulo osm lidí. Kromě pětice z Argentiny zemřela i 31letá Belgičanka a matka dvou dětí z flanderského města Roeselare, která byla v New Yorku na návštěvě spolu se svou sestrou a matkou.

Mezi jedenácti zraněnými jsou také tři Belgičané. Dvě oběti jsou ze Spojených států.