Invaze chobotnic překvapila Wales. Na pláži mohly skončit kvůli silným bouřím

Obyvatelé západního Walesu měli tři noci po sobě nevšední zážitek, jako z nějakého hororu. Po pláži New Quay se totiž pohybovalo asi 25 zmatených nebo zraněných chobotnic. Na souši zřejmě skončily kvůli nedávným bouřím.

Chobotnice pohybující se po pláži byly až půl metru velké. Některé z nich následně zemřely. Jako první je spatřil Brett Jones, jenž organizuje plavby za delfíny. „Bylo to jako ze scénáře o konci světa,“ řekl BBC. „Na pláži jich bylo asi 20 nebo 25. Nikdy jsem je neviděl takhle mimo vodu,“ konstatoval svědek.

Podle něj se chobotnice ocitají na souši velice zřídka. „Možná je zmátla jasná světla z přístavu v New Quay, umírají po létě nebo je odrovnaly nedávné bouře,“ míní Jones. Hlavonožci se spíše schovávají pod kameny několik metrů pod hladinou.

Jones se snažil chobotnice dostat zpět do moře, čímž mnohé zřejmě zachránil před uvíznutím na souši. Místní obyvatele vyzval, aby mu pomohli. Dodal ale, že si „mají vzít rukavice, protože chobotnice koušou jako šílené“. Tito hlavonožci totiž mají zobák, kterým mohou lidi poranit.

Kurátor Národního námořního akvária v Plymouthu James Wright řekl Telegraphu, že s chobotnicemi je rozhodně něco špatně. Sám to vysvětluje tím, že oblast nedávno zasáhly dvě tlakové níže spojené s bouřemi Ophelia a Brian.

„Mohou být jednoduše zraněné nebo to může být citlivostí na změnu atmosférického tlaku,“ myslí si expert. Bouře provázely začátkem října větry v nárazech o rychlosti asi 130 kilometrů v hodině a obří vlny.

Také podle mořského biologa Stevea Simpsona z Bristolské univerzity je podobné chování u hlavonožců extrémně zvláštní. „Na souši jsou poměrně zranitelní a je těžké si představit, že by našli nový zdroj potravy. Mohou se shromažďovat, aby se rozmnožovali, ale mají tendenci žít o samotě,“ podotkl odborník.