Němci našli dalšího vlčího uprchlíka. Dvě šelmy ale stále unikají

Jednoho z vlků, kteří na počátku října uprchli z výběhu v německém Národním parku Bavorský les, se podařilo chytit a nyní je už zpět v oboře. Informoval o tom list Passauer Neue Presse. Na útěku zůstávají dvě šelmy. Podle ředitele parku se jedna z nich pohybuje u hranic s Českem.

Vlčici se podařilo lapit do jedné z pastí, které zaměstnanci národního parku umístili v oblasti, kde se zvířata pohybovala. Nyní je zvíře zpět ve výběhu poblíž bavorského městečka Ludwigsthal.

Návrat vlčice k dalším třem šelmám, které z výběhu neutekly, proběhl podle správy parku bez problémů. „Máme radost, že to tak dobře dopadlo a že se zvířata vzájemně přijala,“ řekl ředitel Franz Leibl.

Zaměstnanci národního parku se nadále snaží odchytit dva vlky, kteří jsou na svobodě. Prioritou je podle Leibla odchytit je živé, i když úřady vydaly povolení k jejich odstřelu. „Náš tým je i po třech týdnech stále v plném nasazení,“ řekl ředitel parku.

„V současnosti se domníváme, že se vlci pohybují v okolí obce Sankt Englmar a u hranic s Českem,“ řekl dále Leibl. U jedné z šelem zaznamenali zaměstnanci parku značnou podvýživu. „Zdá se, že druhý vlk z obory kulhá, což by mohlo souviset s hlášenou srážkou s autem,“ dodal ředitel parku.

Šest z celkem devíti vlků uprchlo v noci na počátku října z výběhu ohrazeného vysokým plotem u Ludwigsthalu, který leží asi deset kilometrů jižně od Železné Rudy.

Tři uprchlá zvířata jsou po smrti

Bavorská policie se zpočátku domnívala, že šlo o nedopatření, později ale uvedla, že zvířata někdo do volné přírody vypustil úmyslně. Bavorsko vypsalo za informace vedoucí k dopadení neznámého pachatele či pachatelů odměnu 10 tisíc eur (257 tisíc korun).

Tři ze šestice uprchlých vlků jsou po smrti. Jednoho srazil krátce po útěku regionální vlak, dva další po neúspěšném pokusu o odchyt zaměstnanci národního parku zastřelili. Na pátrání po vlcích Němci spolupracují mimo jiné s českým Národním parkem Šumava.

Zástupci bavorského národního parku už dříve upozornili, že chování vlků, kteří celý život strávili v ohradě, nelze srovnávat s volně žijícími šelmami. Z lidí totiž nemají strach. Varovali proto, aby se lidé k vlkům ve volné přírodě nepřibližovali, nefotografovali je ani nekrmili.

Vydáno pod