Rok od likvidace Džungle: Migranti v Calais zůstávají a podle místních je situace ještě horší než dřív

Horizont ČT24: Calais se dál potýká s migranty (zdroj: ČT24)

Je to přesně rok, co francouzské úřady zlikvidovaly nelegální mnohatisícový tábor migrantů v Calais. Přesto sem přicházejí další. Jejich počet navíc v poslední době roste. A stejně rychle roste i nespokojenost místních obyvatel.

Na podzim 2016 bagry a buldozery poslané francouzskými úřady srovnaly provizorní tábořiště se zemí.

Aktuální záběry ale ukazují, že za stejnou dobu, za kterou Francie stihla vyměnit prakticky celé své politické vedení, se toho v Calais příliš nezměnilo. „Mluvím k prezidentovi republiky, aby vzal v potaz, že tady čelíme deliktům (migrantů),“ vzkazuje starostka Calais Natacha Bouchartová.

Calaiská spediční firma RDV Transports udává konkrétní příklady. „Čelíme opakovaným vniknutím během týdne, ve dne i v noci. Máme tu stejné škody jako v době, kdy existovala Džungle. Zejména zničené plachty a ukradené zboží,“ popisuje ředitel firmy Jean-Pierre Devigne.

O migranty by se z rozhodnutí soudů měly starat francouzské úřady, ty ale stále tápou. Dodaly sice mobilní sprchy a toalety, zřízení centra pro migranty přímo v Calais se ale brání. Nově příchozí jsou pak plně závislí na dobrovolnících. Navzdory potížím se ale nevzdávají. „Jdu do Anglie, protože tam mám rodinu. Kdybych měl azyl tady ve Francii, bylo by to pro mě těžké,“ říká Afghánec Sapi.

Provizorní podmínky pro migranty v Calais
Zdroj: ČT24

Potíže jsou větší než dřív, tvrdí místní

V okolí Calais se teď pohybuje asi tisícovka migrantů. Je to sice jen desetina počtu obyvatel Džungle, místní ale tvrdí, že potíže jsou s nimi větší než s jejich předchůdci. Mezi jednotlivými skupinami migrantů navíc vznikají potyčky.

„Pijí pivo, opíjejí se. To není jako s těmi prvními, kteří sem přišli. To byli otcové rodin, celé rodiny. Byli tiší a milí. Tohle jsou darebáci, kterým je patnáct, osmnáct, maximálně 20 let,“ stěžuje si obyvatelka Calais.

Velký počet nezletilých migrantů potvrzují i britští humanitární pracovníci, kteří tu pomáhají. Jedním z nich je i třináctiletý Afghánec. Tvář ani jméno neprozradí. Do Velké Británie ho vyslali rodiče za lepším životem. Sám prošel třináct zemí, jeho cesta ale skončila předčasně právě v Calais. „Je to problém, hranice je zavřená. Opakovaně to zkoušíme a zase se vracíme,“ říká.

„Bohužel ta situace je ještě horší než v Džungli. Přestože byla Džungle strašná, byla tam tekoucí voda a měli jsme tam základní hygienické zázemí a samozřejmě stany a přístřešky. Teď spí migranti venku,“ dodává Clare Mosleyová z charitativní organizace Care4Calais.

Největší obavy tu proto panují z blížící se zimy. Pravděpodobnost, že Francie zvládne situaci do jejího příchodu zcela vyřešit, je prakticky nulová.

Připomeňte si ve fotogaleriích, jak vypadala situace v Calais přesně před rokem: