Saakašvili nedostal na Ukrajině azyl, Kyjev ho může vydat do Gruzie

Ukrajinská migrační služba odmítla udělit bývalému ukrajinskému gubernátorovi a gruzínskému exprezidentovi Michailovi Saakašvilimu politický azyl. S odkazem na prohlášení generálního prokurátora Jurije Lucenka o tom informovala ukrajinská státní agentura Ukrinform.

Podle Lucenka se zatím politik s odvoláním k soudu neobrátil, zůstává mu tak status bez státní příslušnosti. To také umožňuje ukrajinským úřadům jeho vyhoštění nebo vydání.

„Dříve jsem říkal, že Saakašviliho status neumožňuje, aby byl deportován nebo vydán. Nyní mu migrační služba odmítla udělit status uprchlíka a Saakašvili toto rozhodnutí soudně nenapadl,“ řekl Lucenko ukrajinským novinářům. Proto podle něj „neexistují žádné zvláštní okolnosti“, které by bránily Saakašviliho deportaci či vydání. 

Gruzínský exprezident se žádostí o azyl bránil hrozícímu vydání do Gruzie, která o to Kyjev požádala. V rodné Gruzii je Saakašvili stíhán pro údajné zneužití moci a neodpovědné nakládaní s veřejnými prostředky. Činů se údajně dopustil v letech 2004–2013, kdy byl gruzínským prezidentem.

Saakašvili se v roce 2015 na Ukrajině ujal úřadu guvernéra významné Oděské oblasti, který mu svěřil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Od počátku svého působení však poukazoval na nečinnost kyjevských úřadů v boji s úplatkářstvím a začal z odpovědnosti za neuspokojivý stav obviňovat přímo Porošenka.

Spor s prezidentem vyvrcholil letos v létě, kdy Porošenko Saakašvilimu, který tou dobou byl v zahraničí, odebral ukrajinské občanství. Gruzínský politik se pak v září na Ukrajinu prakticky násilím vrátil, když ho přes polsko-ukrajinský hraniční přechod přenesli jeho stoupenci. Koncem září odsoudil soud ve Lvově Saakašviliho k nevelké pokutě za nezákonné překročení hranic.