Tajfun Lan začíná nad Japonskem slábnout. Vyžádal si čtyři oběti

Nad japonskou pevninu dorazil tajfun Lan. Vyžádal si čtyři oběti a 130 zraněných. Zrušeno bylo asi 350 převážně domácích letů. Deště způsobily sesuvy půdy a řeky v některých částech země se vylily z břehů. Podle japonské meteorologické služby (JMA) živel po příchodu nad pevninu zeslábl ze čtvrtého na druhý stupeň a později nad Pacifikem na tropickou bouři.

Na některých místech Japonska byl přerušen provoz na vysokorychlostní železnici. Kromě šinkansenů nevyjela také řada dalších vlakových spojů. Uzavřeny byly i úseky dálnic, kde hrozilo zatopení vozovky.

Ve městě Korijama, které se nachází 200 kilometrů severně od Tokia, dostalo příkaz k evakuaci asi 80 000 lidí, protože hrozilo, že se místní řeka vylije z břehů. Voda ale už začala klesat.

Na západě Japonska byly zaplaveny stovky domů. Společnost Toyota Motor zrušila ve všech svých provozech jednu směnu. Tajfun také zbrzdil sčítání hlasů z víkendových parlamentních voleb.

Tajfun Lan přinesl nad Japonsko prudké lijáky
Zdroj: Reuters

Čtyři lidé v důsledku tajfunu Lan zahynuli. Asi šedesátiletý muž zemřel poté, co na něj spadlo lešení ze stavby, dalšími oběťmi se stali rybář a žena, jejíž auto smetla povodeň. Jeden člověk se pohřešuje po sesuvu půdy, který zavalil jeho dům.

Tajfun Lan přinesl nad Japonsko prudké lijáky
Zdroj: Reuters
Vydáno pod