Japonci volili tajfunu navzdory. Liberál Abe má nakročeno být nejdéle sloužícím premiérem

Japonská vládní koalice vedená Liberálnědemokratickou stranou (LDP) premiéra Šinzó Abeho dosáhla v předčasných parlamentních volbách přesvědčivého vítězství. Vyplývá to z prvních povolebních odhadů. Hlasování proběhlo v době, kdy do země míří tajfun a desetitisíce lidí dostaly doporučení k evakuaci.

Japonské volby
Zdroj: Toru Hanai/Reuters

Abe volby vypsal v době, kdy popularita jeho vlády znovu stoupla po výměně několika ministrů zapletených do korupčních a dalších skandálů.

Premiér tehdy uvedl, že si chce nechat potvrdit svou hospodářskou politiku a pozici Tokia vůči Severní Koreji, která pokračuje v raketových a jaderných testech.

Konzervativní koalice v čele s LDP podle televize TBS získá v dolní komoře parlamentu 311 z celkového počtu 465 míst. Dvoutřetinová převaha by měla zajistit Abemu další premiérský mandát. Má tak naději se stát vůbec nejdéle sloužícím japonským ministerským předsedou.

Ekonomické reformy mají pokračovat

Abeho, který je v čele vlády od prosince 2012, čeká v příštím roce v září obhajoba jeho tříletého mandátu v čele LDP. Je pravděpodobné, že bude pokračovat ve svém ekonomickém programu nazývaném Abenomics. Jeho hlavními součástmi jsou volná měnová politika, realizace projektů veřejných prací a strukturální reformy.

Povolební odhady jsou otřesem pro nově vzniklou opoziční Stranu naděje, kterou založila tokijská guvernérka Juriko Koikeová, o které se výhledově hovořilo jako o možné první ženě v čele japonské vlády. Koikeová odhadovaný výsledek v podobě 38 až 59 mandátů již podle AP označila za velmi tvrdý.

Bouře blížící se do Japonska
Zdroj: Reuters/Kyodo

Kvůli blížícímu se tajfunu Lan byly v Japonsku zrušeny stovky letů a narušeny byly i vlakové spoje. Automobilka Toyota Motor Corp. oznámila, že od pondělního rána zastaví výrobu ve všech svých závodech po celé zemi.

Desetitisícům lidí po celém Japonsku došla doporučení k evakuaci. Abe vyzval vládu, aby co nejrychleji přijala taková opatření, která by pomohla minimalizovat hrozby pro lidské životy.

Podle očekávání udeří tajfun v pondělí v oblasti kolem Tokia. Místy může napadnout 80 milimetrů srážek za hodinu.