Americké Reno se zvedá ze dna. Známé město hazardu oživila i gigantická továrna Tesly

Americké Reno v Nevadě prochází největší revolucí od 30. let 20. století, kdy se jeho synonymem stala kasina. V uplynulých letech se mu podařilo snížit nezaměstnanost ze 13 na 4 procenta. Ze Silicon Valley sem přišly stovky technologických firem. Tesla tu navíc staví největší továrnu na světě, což přilákalo další společnosti.

Reno leží na hranici pouště a hor, asi čtyři hodiny jízdy od Silicon Valley. Někdejší Mekku hazardu a kriminality sužovala ekonomická recese a vysoká nezaměstnanost.

Pak místo kasin vsadila na technologické firmy a nyní se snaží konkurovat právě slavnému Silicon Valley. „Je mnohem levnější podnikat v Renu a důležitá je přirozeně i menší vládní regulace,“ uvedla starostka Rena Hillary Schievová.

Americké Reno
Zdroj: ČT24

Gigantická továrna Tesly je už částečně v provozu. Vyrábí se tu bateriové články a továrna se stala hlavním výrobním závodem pro sady baterií a pohonů Modelu 3.

Rozhodnutí Tesly postavit půl hodiny od Rena největší továrnu na světě bylo příčinou i důsledkem nové kapitoly města. V nevadské poušti teď vyrůstá v těsné blízkosti Tesly několik dalších továren, datových center a podobně, která mají rovněž patřit k největším na světě.

Stavba továrny už přinesla práci asi 4000 místních lidí, celkem by to mělo být do budoucna asi 10 tisíc. V místech, kde pracují tisíce lidí, přitom vede jen jedna silnice. Není vyřešené dojíždění z města, nejsou tu školy, ubytovny ani obchody. Motely s chudšími obyvateli budou muset ustoupit dražším bytovkám.

„Myslím, že (podnikatelům) říkáme: přijďte k nám a až pak vyřešíme, jak se vám přizpůsobit, spíš než abychom přišli na svou vlastní identitu. Chceme být velkým městem, nebo si chceme uchovat své vlastní, unikátní prostředí. Když chcete růst, nastává střet,“ podotkla předsedkyně Obchodní komory Reno-Sparks Ann Silverová.

Ta se snaží do Rena přilákat hlavně menší a střední firmy. Velké továrny s nízkými platy prý městu příliš nepomohou. „Jsou tady velké společnosti: Tesla, Amazon, Google, Arrow Electronics, ale i mnoho start-upů,“ upozornil zakladatel firmy Breadware Daniel deLaveaga.

K boomu nevadské ekonomiky napomohla obří továrna Tesly (zdroj: ČT24)

Spolu se změnami a poptávkou po bydlení v oblasti od února 2017 rychle roste cena nájemného, uvádí server trulia.com. Zatím to ale podle The Atlantic vypadá, že technologický boom nezasáhne oblasti zasažené chudobou a bude třeba, aby úřady zasáhly ve prospěch dostupnějšího bydlení.