Čínský komunistický sjezd zřejmě otřese židlemi politbyra

Události: Během čínského sjezdu strany se čekají personální změny (zdroj: ČT24)

Peking se připravuje na 19. sjezd Komunistické strany Číny, který začne ve středu. Očekávají se od něj velké personální změny. Vyměněno má být pět ze sedmi členů stálého výboru politbyra, který určuje dění v zemi. Ve výboru podle analytiků zřejmě zůstanou jen prezident Si Ťin-pching a premiér Li Kche-čchiang. Sjezd se koná každých pět let.

Do Pekingu na sjezd strany přijede více než 2000 delegátů, kteří budou ubytováni v hotelech po celém městě. Letos se ale budou muset uskrovnit. V hotelových pokojích nebude nabízeno zdarma ovoce, bezplatné nebudou ani kadeřnické a kosmetické služby a z jídelních lístků zmizí krevety.

Prezident Si Ťin-pching se sám snaží jít příkladem v nenákladném způsobu života. Čínská státní média opakovaně upozorňují na to, že se na svých cestách po zemi stravuje velmi prostě. V médiích se také často objevují varovné příklady představitelů usvědčených z korupce, kteří vlastnili několik domů, pořádali opulentní hostiny a nashromáždili velké množství zlata.

Prezident varoval, že korupce – pokud by se proti ní rezolutně nezakročilo – by mohla komunistickou stranu zcela zničit.

Čína zvýšila bezpečnostní opatření

Do města se přesunuly tisíce policistů z provincií a jejich kolegové z Pekingu si už od začátku září nemohli vzít volno. Řada průmyslových provozů byla omezena nebo zastavena, aby se čínská metropole zbavila pověstného smogu.

Zpřísňuje se také kontrola sociálních médií, čínské úřady se po dobu sjezdu chystají uzavřít území Tibetu pro zahraniční návštěvníky. V přístavech na řece Jang-c'-ťiang byla zvýšena bezpečnostní opatření.

Jeden z nejpopulárnějších čínských režisérů Feng Siao-kang oznámil, že byla odložena premiéra jeho posledního filmu Mládí, která byla plánovaná na 30. září. Cenzoři prý považovali jeho uvedení před sjezdem za riskantní, protože část jeho děje se odehrává v roce 1979. Čína tehdy válčila s Vietnamem a Peking to považuje za citlivé téma, řekl agentuře Reuters zdroj s vazbami na cenzorský aparát.

Říjnový sjezd čínské komunistické strany je letos nejvýznamnější politickou událostí v Číně. Ne všichni to tak ale v zemi vnímají. „Obyčejných lidí se sjezd strany moc netýká, takže mu ani nevěnujeme pozornost,“ uvedl obyvatel Pekingu Min Aj-čchin.

Současná generace vůdců v čele s prezidentem Si převzala vládu v době ekonomického boomu. Teď si Číňané zvykají na zpomalení. Stát se zbavuje prodělečných podniků a propouští, říká zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

„Zcela jistě nastane finanční a ekonomická krize, protože Čína se potýká se dvěma zásadními problémy: realitní bublinou a rostoucím zadlužením. Dříve či později to propukne,“ uvedl nezávislý ekonom oceňovaný na Západě Mao Jü-š'.

Mao Jü-š' je zastánce tržních reforem a kritik vlády jedné strany. Podepsal Chartu 2008 vyzývající k demokratickým změnám. Jako jeden z mála se nebojí říct, že životní úroveň v Číně sice roste, ale svoboda nikoli. „V naší zemi nevládne právo. Máme vládu jediné osobnosti, nikoli vládu práva,“ řekl Mao Jü-š'.

Komunistická strana vládne v Číně od roku 1949 a netoleruje žádnou opozici. Byla vybudovaná po vzoru té stalinské v Sovětském svazu a model dál rozvinula, podotkla Šámalová.