Hurikán Ophelia je na třetím stupni a žene se na Azory

Úřady na Azorských ostrovech vydaly varování před hurikánem Ophelia, který s sebou přinese silný vítr a vydatný déšť. Bouře v současnosti dosahuje třetího stupně z pětibodové škály a doprovází ji větry o rychlosti 185 kilometrů v hodině. Portugalské souostroví v Atlantském oceánu by měl okraj Ophelie zasáhnout v noci na neděli. Na špatné počasí způsobené bouří se už připravují i v Irsku a Velké Británii.

Varování platí pro sedm z devíti Azorských ostrovů, které leží v severní části Atlantského oceánu. Žije na nich asi 250 tisíc obyvatel. Vydatně by mělo pršet hlavně mezi šestou večerní a půlnocí tamního času. Na některých místech by mohlo za hodinu spadnout až 40 milimetrů srážek, vítr by mohl dosáhnout rychlosti až 100 kilometrů v hodině, obávají se meteorologové.

Nejpostiženější budou ostrovy, které leží v jihovýchodní části souostroví. Ophelia se podle portugalských meteorologů Atlantikem přežene severovýchodním směrem ve vzdálenosti 150 kilometrů jižně od ostrova Santa Maria.

Směr: Irsko a Velká Británie

Po přechodu kolem Azorských ostrovů by se měl hurikán přesunout k Irsku a Velké Británii. Podle agentury AP se dá očekávat vítr o rychlosti až 80 kilometrů za hodinu s poryvy o rychlosti až 130 kilometrů v hodině. Varování už meteorologové vydali na pondělí pro západoirská hrabství Galway, Mayo, Clare, Cork a Kerry.

V současnosti Ophelia dosahuje třetího z pěti stupňů síly hurikánů. Vítr, který ji provází, dosahuje rychlosti téměř 155 kilometrů za hodinu. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) ale Ophelia v pondělí a úterý zeslábne.