Přelomový verdikt v Indii: Sex s dětskou nevěstou je znásilnění, rozhodl soud

Indický nejvyšší soud rozhodl, že pohlavní styk s osobou mladší osmnácti let představuje znásilnění. A to i v případě, že je daný pár spojen manželským svazkem. Informovala o tom agentura AFP.

Legální věk způsobilosti k pohlavnímu styku je v Indii osmnáct let. Doposud ale zákon o znásilnění poskytoval ochranu mužům, kteří měli pohlavní styk se svou manželkou, přestože byla mladší než je tato hranice.

Podle tohoto ustanovení, které je součástí zákona o znásilnění, byl sex mezi mužem a jeho ženou povolený, pokud bylo manželce víc než patnáct let. Mnohé dětské nevěsty ale nedosahují ani tohoto věku. 

Ochránci lidských práv přelomové rozhodnutí nejvyššího soudu přivítali, přičemž připomněli, že v Indii je registrováno 23 milionů takzvaných dětských nevěst. Podle verdiktu nejvyššího soudu budou nyní moci dívky mladší osmnácti let obvinit svého manžela ze znásilnění, pokud tak učiní během jednoho roku od okamžiku, kdy byly svým mužem donuceny k pohlavnímu styku.

Nařízení bude ale pravděpodobně těžké prosazovat. „Policisté nemohou sledovat ložnice lidí a nezletilá dívka, která bývá téměř vždy provdána se souhlasem svých rodičů, nebude mít ve většině případů odvahu jít na policii či k soudu a žalovat svého manžela,“ uvedla zpravodajka BBC v Dillí Gítá Pandejová.