Saakašvili požádal na Ukrajině o azyl a zažaloval tamní migrační službu

Bývalý gubernátor ukrajinské Oděské oblasti a gruzínský prezident Michail Saakašvili požádal na Ukrajině o politický azyl. Agentuře Unian to řekl jeho advokát Markijan Halabala. Stalo se tak podle něj už 11. září, odpověď od ukrajinských úřadů zatím Saakašvili neobdržel. Podle ukrajinských médií se tak brání vydání do Gruzie.

Advokát Halabala ukrajinským novinářům sdělil, že podle zákona měly ukrajinské úřady na Saakašviliho žádost o azyl reagovat během 24 hodin. Protože se tak nestalo, Saakašvili ukrajinskou migrační službu zažaloval.

Gruzínský exprezident se podle ukrajinských médií touto cestou brání návratu do Gruzie, která požádala Kyjev o jeho vydání. V rodné Gruzii je Saakašvili stíhán pro údajné zneužití moci a neodpovědné nakládání s veřejnými prostředky. Dopustit se ho měl v letech 2004–2013, kdy byl gruzínským prezidentem.

Po odchodu z Gruzie Saakašvili odešel na Ukrajinu, kde mu prezident Petro Porošenko v roce 2015 svěřil úřad guvernéra významné Oděské oblasti. Saakašvili ale od počátku působení na Ukrajině poukazoval na nečinnost kyjevských úřadů v boji s úplatkářstvím a začal z odpovědnosti za neuspokojivý stav obviňovat přímo Porošenka.

Konflikt s prezidentem vyvrcholil letos v létě, kdy Porošenko odebral Saakašvilimu ukrajinské občanství, když byl v zahraničí. Gruzínský politik se pak v září na Ukrajinu prakticky násilím vrátil, když ho přes polsko-ukrajinský hraniční přechod přenesli jeho stoupenci. Koncem září odsoudil soud ve Lvově Saakašviliho k nevelké pokutě za nezákonné překročení hranic.

Generální prokurátor Ukrajiny Jurij Lucenko agentuře Unian řekl, že vzhledem k žádosti o azyl nyní podle platných zákonů gruzínský exprezident do Tbilisi vydán být nemůže. Žádost o poskytnutí azylu budou podle Lucenka ukrajinské úřady projednávat několik týdnů.