Kvůli bombě nastražené v Paříži zadržela policie skupinu lidí včetně radikála

Francouzská policie vyslýchá pět osob v souvislosti s nálezem patrně nastražené bomby u bytového domu v jedné z luxusních pařížských čtvrtí. Oznámil to francouzský ministr vnitra Gérard Collomb. Jeden ze zadržených je podle něj na seznamu potenciálních islámských radikálů.

Pětici vyslýchají protiterorističtí experti francouzské policie. Collomb řekl, že výbušné zařízení bylo nalezeno před obytnou budovou v Paříži minulý víkend. „Stále jsme ve válečném stavu,“ sdělil ministr rozhlasové stanici France Inter.

Součástí výbušného zařízení byly dvě plynové nádoby uvnitř a další dvě vně budovy v 16. okrsku v západní části Paříže. Některé obsahovaly také benzin a měly napojení na mobilní telefon. Podle justičních zdrojů není jasné, proč bylo zařízení umístěno právě v daném místě, uvedla agentura Reuters.

Za poslední tři roky ve Francii při teroristických útocích islámských radikálů zahynulo více než 230 lidí. Samozvaný Islámský stát (IS), který má v Sýrii a Iráku základny bombardované francouzskými letouny, vyzval své stoupence k útokům na Francii.

Protiteroristické oddělení policie vyšetřuje i nedělní útok z Marseille, kde muž s nožem na nádraží ubodal dvě mladé ženy. Pak se vrhl na hlídkující vojáky, kteří ho zastřelili.

Ve Francii už od podzimu roku 2015 platí výjimečný stav, který policii dává zvláštní pravomoci při stíhání možných teroristů. Dnes má francouzský parlament v prvním čtení hlasovat o návrhu nového protiteroristického zákona, jenž by některá z mimořádných opatření učinil v podstatě trvalými.