Iráčtí Kurdové vyhlásili po referendu volby. Plánují je na začátek listopadu

V kurdské autonomii v Iráku se budou 1. listopadu konat parlamentní a prezidentské volby. S odkazem na sdělení volební komise iráckého Kurdistánu o tom informovala kurdská televize Rudaw. Iráčtí Kurdové žijící v autonomii a několika dalších regionech se v referendu 25. září vyslovili pro nezávislost. S tímto hlasováním ostře nesouhlasí centrální vláda v Bagdádu a řada sousedních států, které mají kurdské menšiny a obávají se, že na jejich území budou Kurdové teď rovněž usilovat o nezávislost.

Autonomní irácký Kurdistán je složen ze čtyř provincií na severu země - Dahúk, Halabdža, Irbíl a Sulajmáníja. Na rozloze 41 700 kilometrů čtverečních tam žijí asi tři miliony lidí. Kurdové v Iráku mají vlastní správu - mají svůj parlament, vládu i armádu.

Právě kurdské jednotky, takzvaní pešmergové, se významně podílely na bojích proti IS v Iráku i Sýrii na straně mezinárodní koalice vedené USA. Šéfem Kurdistánské regionální vlády (KRG) je nyní Masúd Barzání.

Na otázku: „Chcete, aby se kurdský region a kurdská území mimo oblastní správu staly nezávislým státem?“ v referendu 25. září odpovídali obyvatelé kurdských provincií na severu Iráku, ale i na územích, na něž si činí nárok jak Kurdové, tak Bagdád. Nejvýznamnější z nich je Kirkúk, který je bohatý na ropu.

Území obývané Kurdy
Zdroj: ČT24

O vznik nezávislého státu se Kurdové snaží od konce první světové války, kdy Blízký východ rozdělily koloniální mocnosti. Oblast obydlená Kurdy je v důsledku toho rozdělena hlavně mezi dnešní Turecko, Irák, Írán a Sýrii.

Proti referendu iráckých Kurdů se tak kromě Bagdádu postavily také Írán, Turecko a Sýrie. Na území těchto zemí žije zhruba třicet milionů Kurdů.