Žalář, výslechy, mučení. Katolíci blahořečili slovenského kněze Zemana

Reportáž: Blahořečení slovenského kněze Tituse Zemana (zdroj: ČT24)

Katolická církev na zaplněném prostranství u kostela Svaté rodiny v bratislavské čtvrti Petržalka blahořečila slovenského kněze Tituse Zemana. Salesián po únorovém převratu pomáhal duchovním s útěky na Západ, za což ho komunistická justice poslala na čtvrt století do vězení. Katolíci ho mají za mučedníka.

Blahořečení vedl kardinál Angelo Amato, kterého vyslal z Vatikánu papež František. „Nešťastná komunistická diktatura v minulém století proměnila vaši vlast ve smutný vězeňský tábor. Nenávist byla zaměřena především na církev, která udržovala živou identitu slovenského národa a chránila jeho svobodu a důstojnost,“ prohlásil kardinál.

„On (Zeman) se dokázal postavit hrůzám vězení s vírou, odvahou a nadějí, že jednoho dne pravda zvítězí nad lží,“ dodal.

Pomoc s útěky

Titus Zeman se narodil 4. ledna 1915 ve Vajnorech u Bratislavy a na kněze byl vysvěcen v roce 1940, salesiánský slib složil už o osm let dřív. Když rok po konci války odmítl komunistický požadavek na odstranění křížů ze škol trnavského gymnázia, musel školu opustit a do přímé konfrontace s režimem se dostal v roce 1950.

Komunistická moc po zlikvidování politické opozice tehdy vykročila proti jedné z posledních společenských sil v podmaňovaném Československu a plošně zavírala kláštery. Titus Zeman se rozhodl pomáhat souvěrcům a zorganizoval dva tajné přechody mladých bohoslovců přes řeku Moravu do Rakouska a Itálie, aby na svobodném Západě mohli dál studovat teologii a stát se knězi.

V roce 1951, při třetí podobné akci, byl spolu s téměř celou skupinou zadržen a obviněn ze špionáže a velezrady. Prokurátor pro něj žádal trest smrti, Zeman byl nakonec odsouzen na pětadvacet let do vězení, které strávil v lágru na Jáchymově.

Na svobodu se na podmínku dostal v roce 1964, nadále ale zůstával v hledáčku StB, a jak uvádí web České biskupské konference, režim na něm vykonával lékařské pokusy. Zemřel v rodných Vajnorech pět let po propuštění na svobodu (8. ledna 1969) a církev jeho smrt považuje za mučednickou – v důsledku fyzického a psychického mučení během dlouholetého vězení.

První slovenský salesián

Zeman je prvním ze slovenských salesiánských kněží, který byl blahořečen. Celý proces prohlášení Zemana za blahoslaveného odstartoval v roce 2010, letos v únoru pak hlava katolické církve schválila dekret o jeho mučednictví.

Blahořečení je v římskokatolické církvi jedním z prvních stupňů v procesu vedoucímu ke svatořečení. Pro blahořečení je obvykle nutné prokázat zázrak, tato podmínka ale nemusí být splněna, pokud kandidát zemřel jako mučedník.

Aktuální slavnostní ceremonie se odehrála na tomtéž místě slovenské metropole, kde byly v roce 2003 blahořečeny dvě jiné slovenské oběti komunismu: řeholní sestra Zdenka Schelingová a biskup Vasiľ Hopko. Mezi početnými duchovními a davem lidí v sobotu nechyběl ani bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský a další zástupci církve ze Slovenska i zahraničí.