Kritice navzdory. Schrödera zvolili do dozorčí rady ruského ropného gigantu Rosněfti

Analytik Gavor: Schröder je v Rusku aktivní už dlouhou dobu (zdroj: ČT24)

Valná hromada ruského ropného koncernu Rosněfť schválila bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera do nové dozorčí rady. Podle vládního usnesení by měl stanout v jejím čele. Kritikům vadí hlavně to, že chce přijmout post ve firmě, která kvůli ruské okupaci Krymu čelí sankcím EU.

Šéf společnosti Igor Sečin uvedl, že tento krok pomůže rozvoji podnikání Rosněfti v Evropě. 

„Je to proslulý a respektovaný evropský politik, bývalý německý kancléř, který důsledně prosazuje spolupráci Německa, Evropy a Ruska. Vstoupil do dějin jako německý vůdce nejloajálnější vůči Rusku. Díky jeho úsilí byly uzavřeny velké obchody mezi oběma zeměmi, prosazoval velké projekty,“ řekl Sečin a dodal, že éra Schröderovy vlády vedla k rozkvětu německé ekonomiky.

Sám Schröder po hlasování poděkoval za důvěru. „Je to pro mě velká čest,“ prohlásil s tím, že se i přes polemiky rozhodl tuto funkci přijmout, aby pomohl svými zkušenostmi v ekonomice i politice. Spolu s ním byl do dosud devítičlenné dozorčí rady kooptován ruský ministr energetiky Alexandr Novak.

obrázek
Zdroj: ČT24

Většinu v akciové společnosti Rosněfť drží ruský stát, a to prostřednictvím společnosti Rosněftěgaz, která má v Rosněfti 50 procent plus jednu akcii. Evropská unie na ropný koncern uvalila sankce v souvislosti s anexí ukrajinského poloostrova Krym.

Počátkem září ruská média oznámila, že čínský konglomerát CEFC koupí v Rosněfti zhruba čtrnáctiprocentní podíl za 9,1 miliardy dolarů (zhruba 200 miliard Kč). Akcie odkoupí od komoditní společnosti Glencore a katarského státního investičního fondu Qatar Investment Authority (QIA). Transakce, která je jednou z největších čínských investic v Rusku, posílí energetickou spolupráci mezi Moskvou a Pekingem. Dohodu o prodeji podílu ještě musejí schválit regulační úřady. 

„Rosněfť je jedna z nejvýznamnějších firem v Rusku, je to největší producent ropy a je aktivní i v těžbě zemního plynu. Její tržní hodnota přesahuje jeden bilion korun, takže patří i mezi nejvýznamnější světové firmy,“ poznamenal analytik Jiří Gavor.

„Chci pomoci zlepšit vztahy mezi EU a Ruskem,“ uvedl nedávno bývalý německý kancléř. Podle švýcarského listu Blick zaměstnává ruský ropný koncern v Německu tisíce lidí. „Ani zaměstnancům Rosněfti v Německu a odborům by nebylo proti srsti, kdyby byl Němec na tak důležitém místě,“ tvrdí bývalý politik. 

V současnosti je v čele dozorčí rady Rosněfti Putinův poradce Andrej Bělousov. Schröderův postup kritizuje řada německých politiků včetně kancléřky Angely Merkelové. Řadě sociálních demokratů je trnem v oku i to, že jejich bývalý předseda má ročně inkasovat 350 tisíc dolarů (7,7 milionu korun).

Schröder je nyní předsedou výboru akcionářů Nord Stream AG, konsorcia vedeného ruskou společností Gazprom. Zřízeno bylo kvůli výstavbě stejnojmenného plynovodu, kterým proudí zemní plyn z Ruska přes Baltské moře do Evropy.

S ruským prezidentem Vladimirem Putinem se Schröder přátelí už od doby svého působení ve vrcholné politice. „Dalo by se říci, že (Schröder) svou misi v Rusku úspěšně naplnil, má tam rozsáhlé byznys kontakty a stal se z něho i trochu energetik,“ upozornil Gavor.

Politik byl v letech 1999 až 2004 předsedou SPD, v čele německé vlády působil v letech 1998 až 2005.