Noc na cestě za lepším životem. Štáb ČT natáčel s evropskou pohraniční stráží

Události: Štáb ČT natáčel na ostrově Lesbos (zdroj: ČT24)

Až 700 běženců týdně zamíří s vidinou lepšího života v Evropě na řecký ostrov Lesbos. Na nejvytíženějším hotspotu tam Evropské agentuře pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) pomáhají s identifikací a registrací migrantů i čeští policisté. Na místě natáčel štáb České televize.

Policisté kontrolují moře mezi ostrovem Lesbos a tureckým územím ve dne i v noci. Ve ztížených povětrnostních podmínkách jim v orientaci a při vyhledávání člunů s uprchlíky z Turecka pomáhá termovize. „Každý třetí den objevíme na člunu uprchlíky. Pravidelně 25 až 35 osob,“ říká člen týmu portugalské policejní hlídky, která na ostrově také pomáhá.

Během natáčení štábu ČT objevila hlídka člun plný mužů, žen i malých dětí. Všichni členové posádky byli promrzlí. Za místo ve člunu prý každý z nich zaplatil 1000 dolarů (zhruba 22 tisíc korun). Téměř všichni jsou z Afghánistánu. Své domovy opustili před půl rokem. „U nás když vyjdete z domu, tak nikdy nevíte, jestli se v pořádku vrátíte. My chceme studovat a pracovat na sobě. To v Afghánistánu nemůžeme,“ říká jeden z nich.

Portugalští policisté během natáčení ČT objevili člun s 35 lidmi
Zdroj: ČT24

Každý ze zadržených uprchlíků na ostrově Lesbos musí do uprchlického tábora v Morii, který pojme celkem pět tisíc lidí. V současné době žije v tamějších stanech a stavebních buňkách čtyři a půl tisíce lidí, někteří už přes rok. Lidé tam podstupují vstupní pohovor, během něhož proškolení pracovníci zjišťují jejich totožnost.

Češi se mezi kolegy těší velké oblibě

Policisté z více než deseti zemí pod hlavičkou Frontexu včetně těch českých pak běžence registrují. „Základní informace – odkud, jak, kam a za kolik se dostali. A pokud nám sdělí detaily o těch převaděčích, tak jsme samozřejmě rádi,“ říká český policista působící na ostrově Lesbos Ladislav Bílek. „Samotná tato registrace i s otisky trvá do dvou minut. Není problém zvládnout třeba 200, 250 uprchlíků za den,“ dodává jeho kolega Martin Kašpar.

Zásadním úkolem však je odhalit pravou totožnost uprchlíků, a to třeba i pro případný návrat do země jejich původu. K tomu Češi využívají tlumočníky. „Já například potřebuju vědět zvyky jejich národnosti. A tito lidi, pokud z té země nejsou, tak nedokážou plně odpovědět,“ potvrzuje česká policistka Xenie Bílková.

Na Lesbosu teď působí celkem šest Čechů. Letos jde už o čtvrtou misi Frontexu. „Jsou to skuteční profesionálové. Jedna věc, která je zásadní při takové misi, je, že umí velmi dobře anglicky,“ pochvaluje si české kolegy Juan José Sánchez Garcia z Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž.