V Myanmaru byla objevena těla 28 hinduistů. Úřady podezírají z masakru Rohingy

V Myanmaru byla objevena těla 28 hinduistických vesničanů, kteří se podle barmských úřadů stali obětí muslimských povstalců, když v zemi minulý měsíc propuklo násilí, které přinutilo 430 000 muslimských Rohingů uprchnout do sousedního Bangladéše. Mezi mrtvými hinduisty bylo 20 žen a osm mladistvých. Informovala o tom agentura Reuters. Oblast, kde se incident stal, zatím nebyla zpřístupněna novinářům, a tak se zatím nepodařilo tvrzení nezávisle ověřit.

Násilí v Myanmaru propuklo 25. srpna, když ozbrojenci z Arakanské armády za spásu Rohingů (ARSA) zaútočili na asi 30 policejních stanic a vojenskou základnu. Při následných střetech mezi Rohingy a bezpečnostními složkami přišlo o život nejméně 400 osob.

OSN označila dění v Arakanském státě, kde Rohingové žijí, za etnickou čistku ze strany barmských bezpečnostních složek. Barmská vláda obvinění odmítá s tím, že bojuje proti teroristům.

Útočili Rohingové?

Členové malé hinduistické menšiny se zřejmě stali obětí těchto bojů. Někteří podobně jako Rohingové uprchli do Bangladéše, jelikož v Myanmaru, kde tvoří většinu buddhisté, na ně prý útočili vládní vojáci. Jiní naopak uvedli, že na ně útočili Rohingové, kteří je podezírali ze špehování pro barmskou vládu.

Barmská vláda oznámila, že zahájila pátrání ve vesnici Yeboťa na severu Arakanského státu poté, co se s hinduistickým vůdcem komunity v Myanmaru spojil uprchlík v Bangladéši, který ho o násilí informoval. Uprchlík prý řekl, že ARSA 25. srpna přinutila 100 lidí z vesnice opustit své domovy a příslušníci této povstalecké organizace je následně zastřelili.

„Přinutili osm vesničanek konvertovat k islámu a odvezli je do Bangladéše,“ uvedla barmská vláda. Její mluvčí ale řekl, že se případ stále vyšetřuje.