Ostatní kritizovali, Trudeau se v OSN omlouval. Za ponižování domorodců

Zatímco velká část státníků ve svých projevech na Valném shromáždění OSN řeší problémy za hranicemi svých zemí a kritizuje jiné vlády, kanadský premiér Justin Trudeau se ve čtvrtek obrátil do vlastních řad. Omlouval se za dlouholeté utrpení domorodých obyvatel jeho země, které trvá dosud.

Trudeau mluvil o dědictví kolonialismu a jeho trvalém dopadu na domorodce ve smyslu „ponižování, zanedbávání a zneužívání“. „Velmi se stydíme,“ prohlásil na zasedání OSN liberální politik známý vstřícným přístupem k menšinám, který při nástupu do funkce v roce 2015 slíbil, že tento problém vyřeší.

„Kanada není zázračnou zemí, která by nečelila výzvám, kterým čelí ostatní,“ konstatoval Trudeau. „Příliš mnoho domorodců zažívá nedostatek respektu i dnes,“ dodal, než začal líčit kroky, které mají historickou nespravedlnost vůči původním obyvatelům amerického kontinentu napravit.

Trudeau upozornil hlavně na nekvalitní vodu, k níž mají domorodci přístup, a na mezery ve zdravotní péči, případně v oblasti vzdělávání. 

Domorodci tvoří necelých pět procent obyvatel sotva čtyřicetimilionové Kanady, která je obecně uznávána za respekt k lidským právům i menšinám. Podle statistik je ale v přepočtu na celkový počet obyvatel v kanadských věznicích devětkrát více domorodců než příslušníků většinového obyvatelstva.

Mezi původními obyvateli je rovněž výrazně větší poměr sebevražd a průměrná délka života o pět až sedm let kratší než u ostatních.

Trudeau, který nastoupil do úřadu předloni a k němuž zastánci práv původních obyvatel vzhlíželi s velkou nadějí, je nyní částí z nich kritizován za liknavost. Kanadský premiér nedávno sáhl k obměně vlády a věnoval záležitostem domorodců zvláštní ministerstvo, aby se jejich postavení dostalo náležitého zlepšení.

Na dotaz novinářů, proč otevíral na mezinárodním fóru domácí kanadský problém, uvedl, že chtěl upozornit na záležitost, kterou musí jeho země vyřešit, spíše než radit jiným lídrům, jak řešit jejich vlastní chyby.