Z newyorských slumů až mezi boxerskou elitu. Zuřící býk zemřel v 95 letech

Horizont ČT24: Životní příběh Zuřícího býka (zdroj: ČT24)

Ve věku 95 let zemřela legenda boxerských ringů Jake LaMotta. Už ve 40. letech se z newyorských slumů probil až mezi elitu světového boxu. LaMotta proslul zarputilostí a ochotou přijímat údery – stejně jako aférami mimo sportoviště. Jeho život připomíná příběh jako z hollywoodského filmu, kterým se nakonec také stal. Nejen díky oscarovému snímku Martina Scorseseho je tak odkaz Zuřícího býka nesmrtelný.

V životě bojoval Jake LaMotta stejně tvrdě jako v ringu. Italský temperament po otci zúročil už jako mladík v ulicích Bronxu. Život plný rvaček, drobných krádeží a nakonec i pobyt v polepšovně ale nakonec dokázal změnit a stal se hvězdou v boxu. Soupeře udivovala jeho agresivita a zarputilost, přesto někdejší mistr světa rány spíše přijímal, než rozdával. Jednoduchý přístup a téměř nezničitelná čelist z něj udělaly ikonu.

Jake LaMotta
Zdroj: ČT24

Jeho milovaný sport ale ovládalo podsvětí. Bojovat proti těm nejlepším ve 40. a 50. letech znamenalo dobrovolně přijmout jeho pravidla. LaMotta dlouho otálel, na konci kariéry vše přiznal. „Dostal jsem nabídku sto tisíc dolarů za prohraný zápas s Billym Foxem. Řekl jsem, že na to přistoupím, pokud budu moct bojovat o titul,“ přiznal LaMotta v roce 1960.

I na něho pak dopadl těžký život boxerů za zenitem. Ženy nebo zaměstnání střídal podobně jako zápasové rukavice. Když policie odhalila v jednom z jeho barů prostituci, na čas putoval za mříže. Zkoušel filmové role, kde mu ale stejně jako v ringu nebylo předstírání vlastní. Až se skutečného příběhu Jakea LaMotty chopil Hollywood.

Úspěch někdy hodně bolí a žádný triumf netrvá věčně. Málokdo to poznal tak dobře jako právě Jake LaMotta. Jeho odvaha a síla bojovat znovu a znovu ale inspirovaly mnohé, nejen ve sportu. Poslední knockout Jaku LaMottovi zasadil zápal plic. V pětadevadesáti letech.