Farage: Státy jako Rumunsko nebo Bulharsko se nikdy neměly stát členy EU

Exkluzivní rozhovor ČT s Nigelem Faragem (zdroj: ČT24)

Státy jako Rumunsko nebo Bulharsko se nikdy neměly stát členy EU. V rozhovoru pro ČT to řekl bývalý předseda britské protievropské strany UKIP a hlavní tvář brexitu Nigel Farage, který do Prahy přijel podpořit předsedu strany Svobodných Petra Macha před nadcházejícími volbami. Farage zároveň obvinil čelní představitele Bruselu ze zbytečného zdržování poklidného odchodu Británie z EU.

Podle Farage je probíhající proces vystoupení Spojeného království z Evropské unie velmi pomalý. Kromě dlouhé devítiměsíční prodlevy mezi britským referendem a aktivací článku 50 ze strany britské vlády vidí Farage problém také v obstrukcích z Bruselu. Zejména předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a hlavní unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier se podle něj snaží proces oddalovat.

„Naprostá zdržovací taktika od samého začátku. Pánové Juncker a Barnier se to snaží ztížit, jak jen to je možné, abychom dosáhli rozumné dohody. Proč? Protože zájem Evropské unie, tím myslím ty skleněné ocelové struktury, dlouhé obědy, velké platy a penze, tak toto dávají vlastně nad zájem zemí, jako je Česká republika,“ řekl Farage v rozhovoru pro ČT.

Britský vyjednavač David Davis (vlevo) se svým evropským protějškem Michelem Barnierem
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

„Vy nám prodáváte hodně zboží a my jej rádi nakupujeme. A je logické, že Británie odchází z politické unie, ale budeme pokračovat v těch rozumných dohodách o volném obchodu. To je moje hlavní sdělení dnes. Chci říct Čechům, že je to ve vašem zájmu, aby byla dosažena dobrá dohoda s Británií, stejně jako je to v našem zájmu. A pan Juncker se to snaží zastavit,“ dodal.

Umožnit volný pohyb bylo šílené rozhodnutí

Farage také tvrdí, že Británie měla v posledních letech problém s otevřenou imigrací, mimo jiné také ze států střední a východní Evropy, které do EU vstupovaly od roku 2004. „Vláda hovořila o tom, že bude přicházet nějakých 13 tisíc lidí ročně, ale přichází jich stovky tisíc a je to skutečně velký problém,“ řekl s tím, že „rychlý posun k volnému pohybu nebyl dobré rozhodnutí“.

„Existují některé bývalé komunistické země, které ještě nedokončily ten přechod k západní demokracii. Česká republika mezi ně nepatří… Hovoříme o Rumunsku, Bulharsku. Tyto země se nikdy neměly stát členy Evropské unie. Bylo to velice špatné politické rozhodnutí takovéto nepřipravené země mezi sebe vůbec přijmout.“