Čeští lékaři pomáhají v Jordánsku. Blíží se zde už k metě tisící operace

Pomoc českých lékařů v Jordánsku (zdroj: ČT24)

Humanitárně-zdravotnický program MEDEVAC letos pokoří další rekord. Jen v Jordánsku, kam ročně proudí skoro polovina šedesátimilionové pomoci, do konce roku zřejmě padne meta jednoho tisíce operovaných pacientů. Čeští lékaři tam provádějí zákroky různé obtížnosti – od oční chirurgie až po zásahy v srdci. Na místě natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Zdravotnické duo z Ústřední vojenské nemocnice dokončilo za pouhý týden své mise v ammánské nemocnici Al Chálidí už 115. operaci. Pro Ajíšu Sulajmánovou z jordánského uprchlického tábora těch pár minut ukončilo období života v rozmazaném šeru.

„Díky Bohu za tuto nemocnici, za lékaře a za operaci. Před ní jsem na levé oko už vůbec neviděla,“ pochvaluje si Ajíša Sulajmánová.

Už druhým rokem má projekt MEDEVAC, který platí ministerstvo vnitra, rozpočet navýšený na 60 milionů korun. Operace srdečních vad, rekonstrukční plastické zákroky, léčba válečných zranění, ortopedické a oční operace. Jejich gros se oproti začátkům programu provádí v zahraničí – díky tomu se ušetří za někdejší přesun pacientů do Česka.

„Jordánsko je v tomhle ohledu ideální. Díky zeměpisné poloze mezi Sýrií a Irákem hostí 660 000 uprchlíků. A díky vysoké úrovni zdravotnictví nabízí možnost operovat pacienty rovnou na místě,“ vysvětluje Jakub Szántó.

Vojenské očaře v Jordánsku do konce týdne vystřídá tým plastických chirurgů z pražské Bulovky. Do konce roku je bude následovat ještě pět dalších lékařských výprav, které se budou podílet na pokoření rekordu jednoho tisíce vyléčených pacientů.

Vydáno pod