Dva Češi se vydali po stopách Vikingů na Faerských ostrovech

Archeolog a umělecký kovář žili dva týdny dobovým způsobem života Vikingů (zdroj: ČT24)

Po stopách Vikingů s autentickou výbavou. Takto se dvojice Čechů vydala na expedici po Faerských ostrovech. Dva týdny tam žili dobovým způsobem života – právě po vzoru Vikingů – od oblékání až po stravování. A své putování po souostroví s dechberoucí přírodou a s drsným podnebím pečlivě zdokumentovali.

Faerské ostrovy osídlili Vikingové v 9. století. „Máme jen fragment nálezů, ale co víme podle ság a nálezů, tak to, že severští muži nosili lněné spoďáry,“ popsal archeolog Ľubomír Novák z Národního muzea.

Věrnými replikami jsou taky další kusy oblečení. Expedice měla prověřit, co všechno tehdejší vybavení vydrželo. „Růžek z místního beránka, člověk ho vezme do nějakého menšího vodopádu a hned se napije,“ dodal Novák.

S uměleckým kovářem Karlem Sýkorou cestovali bez moderních technologií. Přespávali ve stodolách na slámě. A třeba oheň si rozdělávali pomocí křesací ocílky.

„Jsme si tam i uvařili, vzali jsme si železný kotlík, ve které jsme uvařili polívku, normálně by si ji člověk nevařil, ale tam nám strašně chutnala, jenom mrkev, vločky a nějaké koření, to samozřejmě by mělo být autentické,“ prozradil Novák. Výprava se ostatně snažila zmapovat hlavně život běžných sedláků, ne jenom obávaných vikingských válečníků.