V Británii začalo vyšetřování požáru výškové budovy Grenfell Tower

Horizont ČT24: Předběžná zpráva o tragédii má být do Velikonoc (zdroj: ČT24)

V Británii začalo veřejné vyšetřování příčin a okolností červnového požáru londýnské výškové budovy Grenfell Tower. Podle šéfa vyšetřování Martina Moore-Bicka je cílem nalézt pravdu, ne postihovat viníky. Předběžná zpráva z vyšetřování by mohla být zveřejněna o příštích Velikonocích.

Slyšení začalo minutou ticha za oběti požáru. „Jsme si intenzivně vědomi, že zemřelo mnoho lidí a že mnoho z těch, kteří přežili, byli těžce zasaženi. Jsme si také vědomi, že mnozí přišli o všechno,“ prohlásil Moore-Bick.

Vyšetřování má v první fázi zkoumat především příčiny a šíření požáru, při kterém v červnu zemřelo nejméně 80 lidí.

Druhá a delší fáze se má zaměřit na otázku, jak se mohlo stát, že budova byla vystavena riziku katastrofálního požáru. Vyšetřovatelé budou prověřovat například stavební předpisy i jejich dodržování při renovaci a přiměřenost reakce úřadů na tragédii.

Vyšetřovat by se měl také postup rady městských částí Kensington a Chelsea, která dům spravovala. Ta čelila kritice za nedostatečnou bezprostřední reakci po požáru, což vedlo k rezignaci jejího šéfa Nicka Pageta-Browna.

Grenfell Tower po požáru
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

Miguel Alves, který z hořící budovy unikl, BBC řekl, že obyvatelé chtějí spravedlnost a chtějí pohnat k odpovědnosti jednotlivce i instituce. „Je pro nás velmi důležité, aby dospěli k nějakému výsledku, k nějaké spravedlnosti,“ řekl Alves v pořadu BBC Breakfast. „Toto je velká příležitost k tomu, aby se věci v blízké budoucnosti změnily,“ dodal.

Požár ve 24podlažní budově ve čtvrti North Kensington, ve které bylo 127 sociálních bytů, propukl v noci na 14. června.

Podle dosavadních zjištění začalo hořet zřejmě od lednice a oheň se rychle rozšířil kvůli nekvalitnímu obkladu budovy, který propadl ve všech protipožárních testech. Po neštěstí začaly úřady prověřovat požární odolnost desítek výškových budov v zemi a prakticky u všech zjistily nedostatky.

Bezpečnější materiál by stál o pět tisíc liber víc

Loni dokončená rekonstrukce Grenfell Tower stála 8,6 milionu liber. Více než šedesátimetrová budova při ní byla pokryta stovkami desek s polyetylenovým jádrem. Výrobce obkladového systému, firma Reynobond, přitom nedoporučuje použití tohoto typu desek na budovy vyšší deseti metrů. „Pokud je budova vyšší než hasičské žebříky, musí se použít nehořlavý materiál,“ upozorňuje společnost ve své informační brožuře.

Rekonstrukci domu o 24 patrech prováděla firma Rydon Group. Oprava byla podle ní provedena podle „všech kontrolních požadavků s ohledem na požární ochranu a zdravotní standard“.

Podle zjištění britských médií je metr čtvereční nehořlavého obkladu jen o dvě libry dražší, než ten s polyetylenovým jádrem, kterým byla Grenfell Tower nakonec obložena. Při použití bezpečnějšího materiálu by se náklady navýšily o pouhých pět tisíc liber.