Lidé ze zemí, které odmítají přijímat deportované, nedostanou v USA víza. Eritrea, Kambodža...

Americké ministerstvo zahraničí od středy přestane vydávat určité druhy víz některým občanům Kambodže, Eritreje, Guineje a Sierry Leone, protože tyto státy nepřijímají zpět své občany, které Spojené státy chtějí vyhostit. Opatření je zatím posledním příkladem úsilí amerického prezidenta Donalda Trumpa o vystěhování cizinců, kteří jsou v USA nelegálně, uvedla agentura Reuters.

Ministerstvo v příkazu zaslaném americkým zastupitelským úřadům uvedlo, že uvedené čtyři země „odmítají nebo neodůvodněně zdržují“ návrat svých občanů ze Spojených států a že vízová omezení mohou být zrušena, pokud se zmíněné státy podřídí.

Vízová opatření se liší podle závažnosti. Nejtvrdším opatřením čelí Eritrea, jejímž občanům má být odepřena většina obchodních či turistických víz do USA.

Občanům Guineje už Spojené státy nebudou vydávat turistická, obchodní a studentská víza. V případě Kambodže a Sierry Leone se zákaz turistických víz dotýká pouze některých úředníků tamních ministerstev zahraničí.

Ve vzduchu také visí možné zrušení programu DACA - Obamou zavedeného opatření, které umožňuje získat dětem imigrantů opakovaně vízum a pracovní povolení. Budoucnost programu je stále otevřená. Trump dal Kongresu šest měsíců, aby situaci upravil zákonem.

„Kongres má teď šest měsíců, aby (program) DACA legalizoval. Pokud to nedokáže, k problému se vrátím,“ uvedl začátkem září Trump.

Vydáno pod