Venezuelský prezident je připraven k dialogu s opozicí

Venezuelský prezident Nicolás Maduro je otevřený dialogu s opozicí. Ten se nabídli zprostředkovat bývalý španělský předseda vlády José Luis Rodriguez Zapatero a prezident Dominikánské republiky Danilo Medina. Maduro to podle agentury AFP uvedl na úterním vládním zasedání, které přenášela televize.

„Zapatero a prezident Medina vědí, že jsem dialog (s opozicí) propagoval, takže jej přijímám,“ řekl Maduro a dodal, že v několika příštích hodinách sestaví delegaci. Tu by měl vést vlivný caracaský politik Jorge Rodriguez.

Opoziční představitelé sice vyjádřili ochotu setkat se s dominikánským prezidentem Medinou, ale zároveň zdůraznili, že to neznamená začátek oficiálních rozhovorů s Madurovým režimem. Aby mohlo mezi oběma stranami dojít k opravdovému dialogu, musí nejprve vyjednávání předcházet konkrétní činy ze strany vládnoucích špiček, tvrdí opozice. Podle ní „už není čas na symbolická gesta a je třeba řešit problémy země“.

Venezuela v dlouhodobé krizi

Odpůrci Madura sháněli podporu pro řešení domácí ekonomické a politické krize v zahraničí, mimo jiné v Evropě. Situace v zemi se vyhrotila, když si před nedávnem pravomoci venezuelského parlamentu přivlastnilo kontroverzní Ústavodárné shromáždění nakloněné Madurovi. Tento sbor, který vznikl sporným způsobem, ale neuznala řada zemí včetně Spojených států a Evropské unie.

Ústavodárné shromáždění rozhodlo, že vůdci venezuelské opozice mají být stíháni za vlastizradu, protože prý podněcovali sankce, které proti Caracasu přijal Washington.

Sankce podle některých analytiků mohou vést ke státnímu bankrotu Venezuely. Ta je už několik let v ekonomické krizi, v níž se lidem nedostává základních potřeb, včetně potravin a léků. Zemi sužuje hyperinflace a narůstající kriminalita. Především velká města jsou současně dějištěm opakovaných masových protivládních demonstrací, při kterých už bylo zabito kolem 120 lidí.

Vydáno pod