Ochránci zvířat slaví. Část peněz z makakovy selfie půjde na záchranu druhu

Spor o autorská práva k opičí selfie (zdroj: ČT24)

Americký fotograf David Slater bude muset čtvrtinu příjmů z opičího selfie věnovat na ochranu indonéských makaků, zní verdikt soudu. Jeden z makaků se nepozorovaně vyfotil jeho fotoaparátem, když byl Slater v Asii. Soud už dříve rozhodl, že opice nemá na své selfie autorská práva, nyní ochránci zvířat alespoň částečně slaví.

Makak Naruto, jak zachytil sám sebe
Zdroj: Wikimedia

Fotografa žalovala organizace Lidé za etické zacházení se zvířaty (PETA). Ve sporu jde o sérii fotek, kterou Slater pořídil v roce 2011 během cesty na indonéský ostrov Sulawesi, kde se snažil zachytit život makaků chocholatých.

Opičák Naruto mu tehdy v nestřežené chvíli sebral položený foťák a začal si s ním hrát s ostatními členy své tlupy, přičemž několikrát zmáčkl spoušť. Výsledkem byla mimo jiné slavná fotografie.

Slater sérii těchto fotografií vydal ve své publikaci Wildlife Personalities a selfie umístil hned na titulní stranu. Poté, co se ale fotografie dostaly i na stránky světových magazínů, odstartoval spor o autorská práva.

PETA se nejprve pokoušela vysoudit pro opičáka autorská práva na jeho selfie. „Naruto ví, jak se používá fotoaparát, uvědomuje si souvislost mezi sebou a přístrojem. Změnil svůj výraz, aby zapózoval a zmáčkl spoušť,“ tvrdila organizace.

Soud tento argument loni odmítl, teď ale došlo k dohodě – část příjmů a čtvrtina budoucích zisků spojených s fotografiemi půjde na ochranu makaků v Indonésii. Fotograf to dlouho odmítal kvůli obavám ze zneužití finančních prostředků ve prospěch organizace.

„PETA a David Slater se shodují, že tento případ je významný v otázce posouvání limitů pro rozšíření zákonných práv živočichů mimo lidský druh, které oba (účastníci sporu) podporují a budou každý nadále pokračovat ve své práci na jeho dosažení,“ uvedli nyní PETA a fotograf ve společném prohlášení.

Naruto patří ke kriticky ohroženému druhu makaka chocholatého, který na Sulawesi žije už šest tisíc let. Za posledních 25 let se jejich počet snížil až o 90 procent, může za to hlavně likvidace deštného pralesa.