Místo, kde desetileté děti rezignovaly. Americký Wilmington je centrem přestřelek

V americkém Wilmingtonu se rekordně střílí mladí (zdroj: ČT24)

Každý den zemřou při střelbě v USA nejméně tři mladiství a dalších patnáct jich končí se střelným zraněním v nemocnici. Ročně v zemi zemře víc dětí a teenagerů jen při dopravních nehodách. A vůbec nejhorší je situace v delawarském Wilmingtonu.

Sourozenci Rollinsovi před dvěma lety jen o vlásek unikli smrti přímo v jejich domě. Osudný den jim připomínají rozsáhlé jizvy. „Slyšel jsem jen: Hej, Shone! Pak jsem se otočil. Přiběhli rychle, museli zareagovat hned,“ vzpomíná Keshon Rollins.

Jen krátce před útokem přišli o svého bratra. Jsou přesvědčení, že za vraždou stojí tehdy sedmnáctiletý John Brisco přezdívaný Bin Ládin – šéf obávaného gangu, kterých je přitom v sedmdesátitisovém Wilmingtonu celá řada.

Právě toto město ve státě Delaware nese smutné prvenství – ročně se tu mezi sebou zastřelí nejvíc dětí mezi dvanácti a sedmnácti lety. Důvodem je často rezignace. „V deseti nebo dvanácti letech už ztratili naději. Proč se vůbec snažit? Říkají: Stejně umřu, tak co,“ konstatovala aktivistka Christine Kirklinová.

Tvrdý pohled a hlaveň mířící do objektivu představuje běžnou profilovou fotografii wilmingtonských teenagerů na sociálních sítích. „Necítí se potřebný pro svou rodinu, pro svou školu, pro komunitu. Přemýšlí takhle: Pokud umřu dřív, než mi bude 21, je to jedno,“ uvedl Derrick Johnson z Mediates Gang Dispute.

„Každý se může stát obětí. Kulky neznají jména,“ říká Rayquan Briscoe, který zbraň nikdy nevlastnil, přesto se stal bezdůvodně obětí pouliční přestřelky. Následně od pasu dolů ochrnul.

Další a další případy generují další touhu po pomstě. „Jediná věc, která přebije zbraň, je zbraň. Odveta – to je to jediné, co někteří umí, pomstít se,“ podotkl Briscoe. Jeho otce loni zabili, mladšího bratra za vraždu odsoudili k patnáctiletému vězení.

Místní aktivisti mluví o vraždící epidemii, která se ale díky liberální americké politice změní jen těžko. Právo na zbraň zajišťuje Druhý dodatek ústavy. „Chceme, aby z vás byli produktivní mladí lidé. Ale musíte se držet dál od zbraní, od násilí. Složte zbraně,“ vyzval teenagery šerif ve Wilmingtonu Robert Tracy.

Bývalý americký prezident Barack Obama proti rozšířeným zbraním často brojil. Tvrdil, že zemi rozděluje násilí právě kvůli jejich dostupnosti. „Pokaždé, když si na ty děti vzpomenu, rozčílím se,“ zdůraznil v roce 2016.

Současný šéf Bílého domu Donald Trump je ale benevolentnější. Ještě jako kandidát bránil americké zákony tím, že zbraně hlavně ochraňují. „Ano, je tu hodně lidí, které zabijí zbraně. Ale jsem velký podporovatel Druhého dodatku, víte, když utekli vězni tady v New Yorku, což byla sama o sobě tragédie, odpůrci zbraní říkali: Díky Bohu, že máme zbraně,“ pronesl nový prezident.

Podle posledních letních statistik zbraně ročně ve Spojených státech usmrtí na 1300 dětí. Další tisíce končí se zraněními v nemocnici. Často za malicherné půtky, které by jinak končily modřinami.