Z Macronova hnutí odchází poslanec, který rozbil kolegovi hlavu helmou

Události: Macronův poslanec napadl kolegu helmou (zdroj: ČT24)

Francouzskou vládní stranu Republika v pohybu prezidenta Emmanuela Macrona opouští poslanec, který před týdnem při rvačce zranil opozičního socialistického politika. M'jid El Guerrab svůj odchod oznámil před svými spolustraníky, kteří ho předvolali, aby podal vysvětlení, a zároveň se chystali, že ho sami odvolají.

El Guerrab se ale rozhodl si ponechat svůj poslanecký mandát získaný v červnových volbách a sedne si mezi nezařazené poslance, mezi nimiž jsou například i členové nacionalistické Národní fronty, kterých je příliš málo na to, aby sestavili poslanecký klub.

Čtyřiatřicetiletý El Guerrab minulý týden ve středu zbil člena vedení socialistů Borise Faurea svou motorkářskou helmou. Faure utrpěl zranění hlavy a týden strávil v nemocnici. „Slyšeli jsme hluk, slyšeli jsme nadávky. Pak se ozval úder helmou a ještě jeden. Byly to opravdu silné rány,“ popsal incident jeden ze svědků.

Úřady El Guerraba už obvinily z vážného ublížení na zdraví, které oběti „způsobilo pracovní neschopnost delší než osm dnů“.

Boris Faure
Zdroj: ČT24

Podle El Guerraba si začal Faure

El Guerrab lituje, že to došlo tak daleko a popřál své oběti brzké uzdravení. Zároveň ale tvrdí, že mu Faure nadával do špinavých Arabů. „(Pan El Guerrab) není původcem této potyčky. Mluvíme tady o někom, kdo mu vyhrožoval, obtěžoval ho a přišel za ním až k jeho domu,“ tvrdí El Guerrabův právní zástupce Yassine Yakouti. 

El Guerrab přešel do Macronova hnutí od socialistů. Boris Faure, jakožto hrdý předseda francouzských socialistů v zahraničí, to údajně nepřenesl přes srdce.

Oficiální vyšetřování teprve začalo. Zraněný poslanec ostře odmítá, že by kolegu urážel, a hodlá podat žalobu za šíření pomluvy.

Příkladná republika, kterou sliboval prezident Macron při nástupu do funkce, je tak daleko. Pokud soud El Guerraba shledá vinným, bude muset z politiky odejít úplně. Byl totiž jedním z těch, kdo začátkem léta zvedli ruku pro zákon vyžadující u poslanců čistý trestní rejstřík.