Britská policie podezírá čtyři neonacisty, že chystali teroristický útok

Britská policie zadržela čtyři osoby podezřelé z členství v zakázané krajně pravicové organizaci Národní akce. Podezírá je, že plánovali teroristické útoky. Jsou mezi nimi i vojáci, informovalo britské ministerstvo obrany.

Muži ve věku od 22 do 32 let byli zadrženi na základě podezření z podílu na páchání, přípravě a podněcování teroristických činů a z členství v organizaci Národní akce. 

Neonacistická skupina Národní akce (National Action) se loni stala první krajně pravicovou organizací postavenou mimo zákon v Británii. Organizace předtím schvalovala zavraždění poslankyně Jo Coxové.

Neonacista Thomas Mair dostal za vraždu britské poslankyně Jo Coxové doživotní trest vězení bez možnosti předčasného propuštění

Nezaměstnaný Mair zločin spáchal 16. června, týden před konáním referenda o dalším setrvání Británie v Evropské unii. Napadl ji v okamžiku, kdy se chystala na setkání s občany v knihovně v Birstallu. Na jednačtyřicetiletou matku dvou dětí, která vystupovala proti odchodu z EU, takzvanému brexitu, třikrát vystřelil a následně ji mnohokrát pobodal.

Coxová zraněním podlehla v nemocnici. Vrah také vážně zranil sedmasedmdesátiletého muže, který se snažil napadené Coxové pomoci.