BBC odvysílá kontroverzní dokument o KLDR

Londýn – Britská veřejnoprávní stanice BBC odvysílá dnes večer v pořadu Panorama kontroverzní reportáž o životě v KLDR. Příspěvek není ani tak kontroverzní svým obsahem jako spíš okolnostmi svého vzniku. Štáb BBC ho natočil tajně během výletu, na kterém se vydával za studenty prestižní londýnské Vysoké školy ekonomické. Škola už BBC obvinila z toho, že využila její studenty jako lidské štíty.

Vysoká škola do poslední chvíle bojuje za stažení reportáže z vysílání. Nelíbí se jí, že novináři zneužili dobré jméno školy a svým natáčením ohrozili její studenty. To ale BBC rezolutně odmítá. „Tenhle dokument je velice významná novinářské práce odvedená ve veřejném zájmu,“ uvedl programový ředitel BBC Ceri Thomas.

Dokument ukazuje Severní Koreu jako nacistický stát, který uplatňuje nejextrémnější formu cenzury. „Je to přesně jako v hitlerovském Německu. Neobyčejně děsivé, temné a ďábelské,“ říká autor dokumentu John Sweeney. Před korejským dozorem ho kryl falešný titul postgraduanta. „Kdyby mě zatkli, tak čím míň studenti věděli, tím líp,“ obhajuje se redaktor.

BBC ohrozila studenty kvůli tuctovým záběrům pro turisty, zlobí se škola

Studenti předem věděli jen to, že se jejich zájezdu zúčastní novináři. O tom, že budou tři a navíc budou tajně natáčet dokument, se prý dozvěděli až cestou. Pořizování jakýchkoli záznamů je přitom v KLDR nejkratší cestou do vězení.

Tajně natočený dokument o KLDR
Zdroj: ČT24

„BBC nemělo jakékoliv právo zasahovat do výletu studentů. BBC nemělo jakékoliv právo naše studenty ohrozit,“ protestuje proti chování organizace Alex Peters-Day z londýnské školy. Podle něj dokonce BBC použila studenty jako lidské štíty, aby mohla dokument natočit.

Podle univerzity ohrozila veřejnoprávní televize nejen deset lidí účastnících se pobytu v KLDR, ale studium stalinistického režimu jako takové. Akademici budou příště předem v podezření. „Je strašně těžké získat tam byť jen omezený přístup, a proto si myslíme, že si s tím neměli zahrávat,“ tvrdí ředitel školy Craig Calhoun. Na Twitteru dodal, že BBC ohrozila studenty, ale stejně nenatočila nic víc než to, co Severní Korea běžně ukazuje turistům.

Škola a její studenti oficiálně požádali o stažení pořadu z vysílání. To se ale nestane a generální ředitel BBC John Hall se dokonce odmítl škole za akci svých redaktorů omluvit. Nicméně totožnost studentů na jejich žádost ve v dokumetu nezazní.

BBC i přes kritiku odvysílá dokument o KLDR (zdroj: ČT24)