Trump a Trudeau chtějí novou dohodu NAFTA ještě letos

Nová podoba Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) by mohla být hotova ještě do konce roku. Shodli se na tom americký prezident Donald Trump s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Trump přitom tento týden pohrozil, že USA kvůli nevýhodným podmínkám dohodu vypoví.

  • Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA) mezi USA, Kanadou a Mexikem vstoupila v platnost 1. ledna 1994. 
  • Odbourala a omezila obchodní a celní bariéry a vytvořila největší zónu volného obchodu na světě.
  • Během předvolební kampaně ji Trump označil za vůbec nejhorší obchodní dohodu, jakou kdy USA (Clintonova vláda) uzavřely. 

Druhé kolo jednání mezi USA, Kanadou a Mexikem začne v pátek v mexické metropoli. Trump a Trudeau dnes řešili budoucnost smlouvy v telefonickém rozhovoru a společně vyjádřili naději, že „dohody bude dosaženo do konce letošního roku“.

Kanada a Mexiko doufají, že přes Trumpovy opakované hrozby se podaří smlouvu po úpravách udržet při životě. Šéf Bílého domu tvrdí, že je pro USA nevýhodná a další dvě země s její pomocí profitují na úkor Američanů. Nicméně američtí exportéři mají jiný názor a tlačí na zachování smlouvy.

Události: Začínají jednání o nové podobě dohody NAFTA (zdroj: ČT24)

Zatímco politici usilují o co nejrychlejší průběh jednání, zástupci obchodních kruhů se obávají, že nasazené tempo je příliš ambiciózní. Dřívější obchodní dohody se totiž projednávaly roky.

Po jednání v Mexiku se v září uskuteční ještě další kolo rozhovorů v Kanadě, v říjnu se pak vyjednavači opět sejdou v USA.

  • Ještě jako kandidát na amerického prezidenta řekl koncem srpna loňského roku, že jde zřejmě o vůbec nejhorší obchodní dohodu. 
  • V kampani pak hrozil, že od NAFTA odstoupí. Vysála podle něj americká pracovní místa do Mexika. 
  • Po převzetí prezidentského úřadu se ale Trump nechal partnerskými zeměmi i velkými americkými podniky přesvědčit, že pro všechny bude lepší dohodu NAFTA pouze revidovat.
  • „Možná uděláme novou dohodu NAFTA a vložíme do ní ještě jedno písmeno F. Víte, co to F znamená, že? Férový obchod. Nejen svobodný, ale i férový,“ řekl také Trump. 
  • Zdroj: ČT24