Trump s manželkou a ministry navštívili zaplavený Texas

Prezident Spojených států Donald Trump navštívil texaské město Corpus Christi, které se vzpamatovává z řádění hurikánu a bouře Harvey, odtud pokračuje do Austinu, kde si prohlédne krizové koordinační středisko. Prezidenta doprovází manželka Melania a také několik ministrů jeho administrativy. Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová řekla, že prezident se do Texasu vrátí zřejmě v sobotu, kdy připravuje i návštěvu sousední Louisiany.

Sandersová uvedla, že Trump se chce během návštěvy Texasu zaměřit na koordinaci záchranných a rekonstrukčních prací mezi úřady na místní, státní a federální úrovni. „Prezident si chce být jistý, že žádná činnost nenaruší rekonstrukční úsilí,“ vysvětlila.

„Chceme postupovat lépe než v minulosti,“ řekl Trump o zvládání katastrofy na brífinku po příletu. „Chceme, aby když se za pět či deset let ohlédnete zpět, aby se říkalo, že tohle je cesta, jak postupovat,“ řekl prezident s tím, že nynější řádění živlu je co do rozměrů mimořádné.

Trump s texaskou vlajkou ve městě Corpus Christi
Zdroj: Carlos Barria/Reuters

Trump v projevu ocenil vedení záchranných operací. „Nebudeme si gratulovat, to nechceme. Pogratulujeme si, až bude vše hotovo,“ prohlásil směrem k texaskému guvernérovi Gregu Abbottovi.

S Trumpem jsou v Texasu také ministr zdravotnictví Tom Price, úřadující ministryně vnitřní bezpečnosti Elaine Dukeová a ministr pro bydlení a rozvoj zástavby Ben Carson. Podle Sandersové jsou tato ministerstva klíčová ke zvládnutí přírodní katastrofy a následné obnovy. Trumpa doprovází mimo jiné i texaský guvernér Abbott, šéf Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA) Brock Long či senátor Ted Cruz.

Trump ve městě Corpus Christi, kde se setkal s místními představiteli, navštívil hasičskou stanici. Zde na něj čekali podle CNN i odpůrci, kteří měli cedule s nápisy, že prezident je lhář, podvodník a rasista. Další Trumpův kritik hlavě státu vyčetl, že omilostnil někdejšího šerifa Phoenixu Joa Arpaia, který byl shledán vinným z pohrdání soudem kvůli cílovému postupu proti přistěhovalcům.