Jižně od Houstonu se protrhla hráz, nádrže chránící město jsou plné

U obce Columbia Lakes jižně od Houstonu se kvůli bouři Harvey protrhla protipovodňová hráz. Úřady proto vyzvaly všechny obyvatele, aby okamžitě opustili své domovy. Dramatická je situace i na přehradě Addicks, která chrání texaské město Houston před rozvodněnou řekou Buffalo. Nádrž totiž dosáhla maxima své kapacity a voda začala volně přetékat přes hlavní hráz. Plná je i nádrž Barker. Bouře už si vyžádala několik mrtvých – v oblasti Houstonu silné deště změnily ulice v řeky. Záchranářům pomáhají tisíce členů národní gardy.

Už v pondělí začali ženisté z přehrady Addicks a také z rezervoáru Barker
upouštět vodu, aby i přes zvýšení průtoku dále po proudu snížili tlak vody na hráze. Fakt, že voda nyní neregulovaně přetéká přes hráz, povede k dalšímu zvýšení hladiny řeky pod vodním dílem.

Podle Jeffa Lindera z povodňové správy okresu Harris je kvůli přeplněné přehradě obtížné řízeně vodu upouštět. „Je to něco, co jsme dosud nezažili,“ citovala Lindera agentura Reuters. Linder také řekl, že úřady vyzvaly obyvatele šesti houstonských čtvrtí v blízkosti přehrady, aby opustili své domovy.

V úterý odpoledne našeho času se navíc protrhl ochranný protipovodňový val u města Columbia Lakes. Úřady proto vyzvaly všechny obyvatele, aby okamžitě opustili své domovy. Fakt, že obci bezprostředně hrozí zaplavení, byl jasný už o víkendu. V neděli dostali obyvatelé úřední dopis s doporučením k evakuaci. Okres Brazoria na Twitteru rovněž požádal veřejnost, aby používala mobilní telefony jen v případech nouze, neboť systém je přetížený.

Meteorologové předvídají rekordní množství srážek

Americké národní středisko pro hurikány oznámilo, že důsledky bouře pocítí čtyři státy. V úterý nebo ve středu má v Houstonu padnout čtyřicetiletý rekord množství srážek při tropické bouři. Při bouři Amelia v roce 1978 napršelo 122 centimetrů vody.

V Texasu i Louisianě platí stav nouze. Za 48 hodin napršel v Houstonu a na některých dalších místech více než metrový sloupec vody, silnice jsou zatopené. V dalších dnech přitom bude hůř, hladina stále stoupá. Dalších 30 tisíc lidí tak zřejmě bude muset opustit své domovy.

Úřady očekávají, že pomoc vyhledá na půl milionu osob. Uvízlé vyzvaly, aby vyvěsili z oken ručníky nebo jinou látku a bylo tak jasné, že čekají na záchranu – adresy totiž kvůli přívalům vody nelze rozpoznat. Houston požádal Federální agenturu pro řešení krizových situací (FEMA) o pomoc se zřízením nových 10 tisíc míst pro evakuované obyvatele.

Pobřežní stráž hlásí tisíc nouzových volání za hodinu. V Texasu už záchranáři pomohli tisícům lidí, kteří uvízli často na střechách svých domů. Do akce jsou zapojené helikoptéry i členové národní gardy, policisté či civilisté, kteří vozí zachráněné ve člunech. „Když mám prostředky, tak pomůžu, těší mě, že můžu,“ říká jeden z dobrovolníků.

Někteří lidé panikaří. „Dělají nám to těžké je zachraňovat. Máte tu lidi, kteří se houfně nahrnou do člunů. Každý se tam chce dostat ve stejnou chvíli. Panikaří, voda stoupá,“ podotkl Clyde Cain z námořnictva v Louisianě.

Americká armáda chce v Texasu posílit nasazení národní gardy do záchranných operací. Nyní tam působí 3500 gardistů, jejich počet by mohl vzrůst až na 40 tisíc, oznámil to generál James Witham, který má na starosti domácí operace gardy.

Mezi oběťmi je zřejmě šestičlenná rodina

Zprávy o obětech se různí. Podle agentury Reuters zemřelo už jedenáct lidí, televize Fox News ve svém propočtu uvádí nejméně 15 mrtvých. Texasanka Virginia Saldivarová ohlásila, že její švagr Samuel Saldivar vezl v dodávce své rodiče, jimž je 84, respektive 81 let, a také jejich pravnuky ve věku od šesti do 16 let. U Greens Bayou auto zvedl silný vodní proud. Samuel se dostal ven okénkem, posuvné dveře auta se ale neotevřely.

Volal na děti, aby se snažily vylézt zadními dveřmi, ale dětem se to nepodařilo. Podle Virginie mohl její švagr jen bezmocně sledovat, jak se auto potápí. „Zemřeli,“ podařilo se mu říci do telefonu manželovi Virginie. Pobřežní hlídka, kterou Samuel zavolal, řekla, že po tělech nemůže pátrat, dokud voda neopadne.

O dalším úmrtí informovala policie. Podle ní se půl hodiny před pondělní půlnocí pokusil přeplavat přes proud vody ve Spring Parku muž ve věku mezi 60 a 70 lety. Svědek viděl, že se muž dostal do problémů, ale nedokázal mu pomoci. Vzhledem k rychlému proudu tělo nezachytili ani záchranáři.

Tisíce domovů v Texasu zůstávají bez elektřiny a mnoho škol v zasažených oblastech zůstalo zavřených, stejně jako dvě hlavní letiště v Houstonu. Texaské pobřeží Mexického zálivu je klíčovým centrem ropného průmyslu v USA a některé z největších rafinerií musely kvůli počasí omezit provoz.

Trump slíbil zatopeným oblastem peníze

Americký prezident Donald Trump v úterý přicestoval do texaského Corpus Christi, odkud pak pokračoval do Austinu. Doprovází ho manželka a řada ministrů. Do Texasu se vrátí zřejmě v sobotu, kdy se chystá i do Louisiany.

Během návštěvy Texasu se chce zaměřit na koordinaci záchranných a rekonstrukčních prací mezi úřady na místní, státní a federální úrovni. „Prezident si chce být jistý, že žádná činnost nenaruší rekonstrukční úsilí,“ vysvětlila Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová.

Trump slíbil postiženým oblastem federální pomoc, která se bude vztahovat nejen na záchranné práce, ale i na obnovu měst. „Lidé z Texasu a Louisiany, jsme stoprocentně s vámi. Modlíme se za vás. Úzce spolupracujeme s úřady. Dohlédnu na to, abyste dostávali plnou podporu od federální vlády,“ uvedl prezident.

Donald Trump a jeho žena Melania v Corpus Christi
Zdroj: Carlos Barria/Reuters

Situace ve městě Corpus Christi se přitom nelepší. Desetitisícové město bylo mezi prvními, na které tehdy ještě hurikán Harvey v sobotu udeřil. „Mám vážně starost, musím se vrátit domu. Musím vidět, jestli tam vůbec něco zbylo,“ podotkl jeden z obyvatel.

Harvey je nejsilnějším hurikánem, který Texas zasáhl od roku 1961. Živel na pevninu udeřil v noci na sobotu SELČ prudkými dešti a větry přesahujícími rychlost 210 kilometrů za hodinu. Nad pevninou nicméně již během soboty zeslábl v tropickou bouři.

Nyní se Harvey postupně přesouvá podél texaského pobřeží na sever a východ k Louisianě, která už také vyhlásila stav nouze. Na nejhorší se připravuje i New Orleans - před 12 lety zdevastované hurikánem Katrina. Starosta vyzval obyvatele, aby nevycházeli z domovů. Dopad pocítí i lidé v pobřežních oblastech Mississippi a Alabamy.

12 let od hurikánu Katrina (zdroj: ČT24)

Meteorologové předpovídají, že Harvey, který se posunul nad Mexický záliv, nad ním setrvá 36 hodin a ve středu postoupí zpět nad pevninu východně od Houstonu. Pak bude směřovat na sever a měl by slábnout.

Předtím ale může napadnout dalších 50 centimetrů vody. I když už živel nebude nad Houstonem, voda v zaplavených místech bude klesat jenom pomalu, upozornil ředitel Národní meteorologické služby (NWS) Louis Uccellini.

Škody půjdou do desítek miliard dolarů

Banka JPMorgan odhaduje, že materiální škody způsobené bouří by se mohly pohybovat mezi deseti a 20 miliardami dolarů (218 až 436 miliard korun), což odpovídá zhruba desetině procenta hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států.

„(Vzhledem k tomuto odhadu) věříme, že celkový dopad na HDP ve třetím a čtvrtém čtvrtletí bude poměrně malý,“ uvedl ekonom největší americké banky Michael Feroli.