Voda v zaplaveném Houstonu ještě stoupne, ženisté upouští místní přehrady

Nejméně pět lidí zemřelo kvůli řádění hurikánu a bouře Harvey v americkém Texasu, jehož nejlidnatější město Houston se potýká s katastrofálními záplavami. Hladina vody však zřejmě ještě stoupne, protože ženisté začali upouštět vodu z přehrad, aby snížili tlak na hráze. Evakuace lidí ze zatopených částí Houstonu stále neskončila. Místní policie sdělila, že zatím zachránila na 2000 lidí, záchranné složky města ale obdržely na 6000 žádostí o pomoc.

Bouře postupuje na jihovýchod rychlostí pět kilometrů za hodinu a doprovází ji vítr o rychlosti až 65 kilometrů za hodinu. Síla bouře se přitom má v příštích 24 hodinách změnit jen málo a očekávají se další vydatné srážky.

Přes noc může napadnout dalších 10 až 25 centimetrů srážek, do pátku až 60 centimetrů. Bouře se nyní stáčí zpět nad Mexický záliv, kde ale podle předpovědí nabere další vlhkost a bude se vracet nad hustě obydlené oblasti.

Americká meteorologická služba NWS varovala, že událost nemá obdoby a nelze určit její přesné dopady. Kvůli vydatným srážkám musela dokonce změnit dosud používané škály na mapách předpovědí.

Povodně mohou zasáhnout oblast osídlenou až 13 miliony obyvateli: od přímořského města Corpus Christi přes Houston, Beaumont až po louisanské New Orleans. Podle meteorologů CNN jde o událost, jaká se stane jednou za 1000 let.

Tropická bouře Harvey v USA – očekávané srážky do středy 30. srpna
Zdroj: BBC/National Hurricane Center/NOAA

V několika částech Houstonu byl nově vyhlášen zákaz vycházení. Úřady navíc začaly upouštět vodu ze dvou přehrad nedaleko města - kvůli rychle stoupající hladině. Při jižním pobřeží Texasu zůstává zcela uzavřeno šest letišť, včetně tří v samotném Houstonu.

Houston v neděli pro evakuované otevřel své hlavní konferenční centrum, což podle agentury Reuters vyvolává vzpomínky na hurikán Katrina, který před 12 lety zdevastoval New Orleans, kde na 30 tisíc lidí strávilo několik dní v bezútěšných podmínkách na stadionu Superdome.

Stav nouze platí už i v Louisianě

Už v sobotu byl kvůli bouři vyhlášen stav nouze v Texasu, nyní jej prezident Donald Trump rozšířil i pro Louisianu.

Trump schválil žádost guvernéra Louisiany Johna Bela Edwardse, který o pomoc požádal v neděli s tím, že blížící se silné deště představují vážné nebezpečí pro životy občanů. „Tato přírodní katastrofa je tak závažná a takového rozsahu, že přesahuje možnosti místní vlády a státu Louisiana,“ uvedl Edwards.

Stav přírodní katastrofy se zatím týká pěti oblastí na jihozápadě Louisiany: Beauregard, Calcasieu, Cameron, Jefferson Davis a Vermillion, ale může být dále rozšířen. Opatření umožňuje, aby pomoc v oblasti koordinovala Federální agentura pro řešení krizových situací a aby bylo až 75 procent některých nouzových opatření placeno z federálních zdrojů. 

Trump upozornil, že obnova po bouři bude velmi nákladná. Financování proto už nyní řeší s Kongresem. Jeho administrativa již zákonodárce informovala o tom, že tři miliardy dolarů (65 miliard korun) v krizovém fondu Federální agentury pro řešení krizových situací postačí k pokrytí okamžitých výloh, jako jsou například odstranění trosek či ubytování několika tisícovek evakuovaných. V příštím týdnu, kdy Kongres opět zasedne po letních prázdninách, se ale očekávají jednání o novém balíčku finanční pomoci v hodnotě několika miliard dolarů.

Trump chce po plánované úterní cestě do Texasu navštívit i Louisianu. Návštěva by se mohla uskutečnit v sobotu.

Do evakuace se kromě záchranářů zapojili také dobrovolníci, kteří vlastní nafukovací čluny či menší lodě. V Houstonu bylo během neděle evakuováno kolem 1000 lidí, v Galvestonu pak mezi 800 až 1200.

Houston přitom podle médií věděl o extrémním riziku bouře, a přesto nenařídil evakuace. Starosta města o víkendu nabádal, aby lidé raději zůstali doma, pokud do daného místa nepřijde opravdu silná povodeň.

I dnes své rozhodnutí hájil. „Když si myslíte, že je situace špatná a dáte příkaz k evakuaci, vyvoláte noční můru. Nemůžete doslova poslat na silnici 6,5 milionu lidí,“ sdělil Sylvester Turner s odkazem na dvoumilionový Houston a jeho osídlené okolí.

Bouře zatím postihla zhruba čtvrtinu obyvatel státu Texas, tedy 6,8 milionu lidí v 18 okresech. Potvrzeni jsou dva mrtví. V prvním případě šlo o ženu, která přímo v Houstonu najela s autem do vody, druhou obětí je muž z Rockportu. Výčet mrtvých ale nemusí být konečný.

Hurikán Harvey zeslabil na tropickou bouři. Přinesl do Texasu vichr i záplavy (zdroj: ČT24)

Mohutné záplavy zasáhly důležité dálniční sítě v Houstonu. „Chceme zdůraznit, že kvůli dešťům a následným povodním je klíčové se vyhýbat zatopeným silnicím. Pokud vjedete do vody, berete do vlastních rukou váš život,“ varoval už v neděli guvernér Greg Abbott.

Šíře a intenzita těchto srážek je mimo cokoliv, co jsme dosud zažili. Čelíme katastrofálním záplavám, které zřejmě potrvají několik dní.
Národní úřad pro sledování počasí

Hurikán Harvey se v sobotu přiblížil nad texaské pobřeží u města Corpus Christi. Přinesl s sebou vítr o rychlosti přes 200 kilometrů za hodinu, rychle ale zeslábl na tropickou bouři. Tu doprovázely silné srážky a v některých místch zřejmě i menší tornáda.

V Houstonu napadlo za 24 hodin 60 centimetrů srážek. Během neděle dosahovala podle úřadů rychlost větru maximálně 70 kilometrů v hodině. V dalších dnech se ale nečeká zlepšení. Podle meteorologů nejenže srážky neustanou, ale dokonce by mohly být o něco vydatnější než během neděle.

Bouře Harvey pustoší Texas
Zdroj: Reuters

Harvey by mohl „vyrovnat“ Katrinu

Podle některých pojišťoven by se celkové škody mohly přiblížit následkům hurikánu Katrina, který zasáhl pobřeží Louisiany v roce 2005. Jiné finanční domy jsou ale k takovým prognózám zatím skeptické. Právě Katrina je obecně považována za největší přírodní katastrofu v americké historii. 

Ve státech Louisiana a Mississippi měl hurikán napáchat škody odhadem za 80 miliard dolarů. Podle záchranářů je v případě bouře Harvey zatím předčasné škody vyčíslovat.