Atentáty v Katalánsku už mají 16 obětí. V nemocnici je stále 24 lidí

Teroristické útoky v Katalánsku už si vyžádaly šestnáct obětí. Podle katalánského ministerstva zdravotnictví zemřela v nemocnici jedenapadesátiletá žena, která byla od útoku v Barceloně ze 17. srpna v kritickém stavu. Podle listu La Vanguardia šlo o německou občanku.

V nemocnici stále zůstává dvacet čtyři z více než stovky zraněných. Čtyři lidé jsou v kritickém stavu. Mezi oběťmi útoků bylo šest Španělů, tři Italové, dva Portugalci, Belgičanka, Američan, Kanaďan, Němka a dítě, které mělo občanství Austrálie a Británie. Jedna z obětí měla kromě španělského i argentinské občanství.

Do ulic v Barceloně vyšlo půl milionu lidí

Oběti útoků si v sobotu v Barceloně připomněly statisíce lidí. Pochodu proti teroru se zúčastnil také španělský král Felipe VI., premiér Mariano Rajoy a předsedové vlád autonomních španělských regionů. 

Terorista s autem vjel 17. srpna na promenádu La Rambla. Na místě zemřelo 13 lidí. Na útěku zavraždil ještě jednoho muže, s jehož vozem ujel policejní hlídce. Útočníka, jímž byl mladý Maročan Júnis abú Jakúb, policie zastřelila v pondělí nedaleko Barcelony.

Několik hodin po barcelonském útoku najelo pět dalších teroristů s autem do lidí ve městě Cambrils asi sto kilometrů od Barcelony. Útočníky policie zastřelila na místě krátce poté, co s vozem několik lidí zranili, z toho jednu ženu smrtelně.

Podle vyšetřovatelů má oba útoky na svědomí teroristická buňka dvanácti osob. Dvě z nich jsou nyní ve vězení, dvě jsou vyšetřovány na svobodě a ostatní zastřelila policie nebo zemřeli při explozi v Alcanaru.

V tomto katalánském městě teroristé připravovali výbušniny pro větší útoky. Při manipulaci s nimi ale došlo k výbuchu, při kterém dva teroristé zahynuli. Jedním z nich byl i imám z města Ripoll, Maročan Abdalbákí Sátí, který ostatní mladé muže pro teroristické útoky údajně naverboval.