Robotické stroje a elektronické zbraně. Na ruském veletrhu to žije

Vojenské novinky na ruském veletrhu (zdroj: ČT24)

Rusko pořádá jeden z největších světových veletrhů vojenské techniky. Součástí je i předvedení nejmodernějších zbraní, které armáda největší země světa právě zařazuje do své výzbroje. Mezi novinkami jsou roboti, ale i neprůstřelné vesty z nejmodernějších materiálů či helmy.

Novinky představují i sami výrobci – především ruští, kteří se na přehlídce chtějí zviditelnit a usilovat o zakázky u zahraničních vojsk.

Nejmodernější armádní cvičiště do jedné haly přivede pěchotu, letectvo, námořnictvo i dělostřelce. Během krátké doby se na trenažéru dokáží připravit například na společnou protiteroristickou operaci.

„Nejslibnějším směrem rozvoje bojové přípravy je koordinace jednotlivých částí armády. Tedy když se různé druhy vojsk s rozličnou technikou učí spolupráci,“ podotkl Stanislav Vartanjan ze společnosti Krondštadt.

Ruský vojenský veletrh
Zdroj: ČT24

Zbrojaři vystavující na veletrhu u Moskvy vidí budoucnost v maximální ochraně vojáků. Nejde přitom jen o helmy a neprůstřelné vesty z moderních materiálů – velká část výrobců se soustředí na robotizaci.

Stroje čím dál častěji nahrazují lidi v nebezpečných situacích. Svůj projekt Bílé koťátko na veletrhu představuje i dvacetiletý student techniky Denis. Jeho přístroj je možné nainstalovat na sněžné skútry, které pak jezdí bez lidské posádky.

Skútry navíc mohou převážet zásoby, nebo díky dalšímu vybavení prohledávat rozsáhlé oblasti. „Využití nachází v situacích, kam není možné poslat člověka. To jsou například velmi drsné klimatické podmínky, únik radioaktivity, vojenské operace, kalamity, nebo tvorba map,“ uvedl student.

Ruský vojenský veletrh
Zdroj: ČT24

Ředitel Centra moderních protipožárních technologií Leonid Motin zase vyvinul automatický hasicí systém pro muniční sklady, ale i chemické a další provozy. „Přístroj sám hledá požár. A už ho objevil. Otevírá se ventil a začíná hasit. Vidíte, že přestal skenovat okolí a soustředí se na vymezený prostor,“ konstatoval expert.

Koncern Kalašnikov zase představil na veletrhu elektronickou nesmrtící zbraň REX1, schopnou přerušit spojení řídicího systému s bezpilotním strojem v případě, že se drony potřebují bránit bezpilotním letounům nepřítele.