Ukrajinci dopadli dva severokorejské špiony, pokoušeli se ukrást raketovou technologii

Události: Severokorejští špioni na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Severokorejští špioni se na Ukrajině v roce 2011 pokoušeli ukrást tamní raketovou technologii. Vyplývá to ze záznamů, které Ukrajinská bezpečnostní služba poskytla americké zpravodajské stanici CNN. Na snímcích pořízených v roce 2011 na Ukrajině je patrné, jak dva severokorejští špioni fotí v tamní garáži tajné plány raketových střel, které mohou sloužit jako nosič jaderných hlavic.

Kyjevská  kontrarozvědka se zveřejněním záběrů pokouší rozptýlit tvrzení, že k výraznému pokroku severokorejského raketového programu v posledních letech přispěla právě Ukrajina. Tvrdí totiž, že všechny severokorejské špiony se jejím tajným službám podařilo pochytat.

Podle zprávy Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS) je rychlý pokrok v severokorejské raketové technologii způsoben právě díky získání citlivých materiálů o raketové technologii z jiného státu.

Režim severokorejského vůdce Kim Čong-una zaznamenal v posledních dvou letech ve svém raketovém programu ohromný úspěch. Podle analytika Michael Ellemana z IISS nepostoupila žádná jiná země z programu raket středního doletu na rakety mezikontinentální rakety v tak krátkém čase.

Jak daleko doletí severokorejské střely?
Zdroj: ČT24/Telegraph

„Všechny pokusy o špionáž jsme včas překazili“

Anonymní zdroj z Ukrajinské bezpečnostní služby, který přímo na případu dvou severokorejských špionů v roce 2011 pracoval, tvrdí, že je zcela nemožné, aby Severní Korea získala jakoukoli raketovou technologii, jelikož všechny pokusy o špionáž byly včas zachyceny.

Napětí kolem Severní Koreje se v poslední době zvýšilo kvůli obavám, že režim diktátora Kim Čong-una je schopen umístit jadernou hlavici na rakety, které mohou zasáhnout Spojené státy. Severní Korea také oznámila, že pracuje na plánu útoku na americký tichomořský ostrov Guam.