Svět se klaní Železné lady: Odvážná osobnost a zachránkyně Británie

Brusel – Jako největší Britku a zachránkyni země popsal Margaret Thatcherovou současný britský premiér David Cameron. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy ukázala, že neexistuje skleněný strop, který by se nedal rozbít. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso zase vyzdvihl podíl Thatcherové na rozšíření Evropské unie o postkomunistické země. Její dědictví mělo velký podíl na utváření Británie, jak ji dnes známe, včetně zvláštní role Spojeného království v Evropské unii, která trvá dodneška, prohlásil Barroso.

„Dnešek je skutečně smutným dnem. Ztratili jsme velkou vůdkyni, velkou premiérku a velkou Britku. Jako naší první ženské ministerské předsedkyni se Margaret Thatcherové podařilo vypořádat se s veškerými problémy. A to podstatné na Margaret Thatcherové je to, že nejenže vedla naši zemi, ale také ji zachránila. Bude pochovaná jako největší premiér, který Británii vládnul v mírových dobách,“ poklonil se David Cameron zesnulé baronce Thatcherové.

„Svět ztratil jednoho z velkých zastánců svobody a Amerika ztratila skutečného přítele. Našim dcerám je Thatcherová příkladem, že neexistuje skleněný strop, který by nebylo možné rozbít. Pomohla obnovit jistotu a hrdost, která byla tím nejlepším znakem Británie,“ vyzdvihl odkaz Železné lady Barack Obama.

„Byla to odvážná osobnost, žena, která poznala, že vůdce musí mít pevné vlastní přesvědčení. Lidé se sami nedokážou rozhodovat, nemají-li vůdce, který jim ukáže cestu hodnou následování,“ dodal někdejší americký ministr zahraničí Henry Kissinger.

Margaret Thatcherová
Zdroj: Sipa Press/ISIFA

Obezřetný, přesto angažovaný hráč v Evropské unii

Podle Barrosa byla Thatcherová vedoucím hráčem, když vstupovaly do evropské rodiny země střední a východní Evropy, které byly za železnou oponou. „Byla bezpochyby velkým státníkem, první premiérkou své země a obezřetným, ale přesto angažovaným hráčem v Evropské unii. Bude se na ni vzpomínat kvůli jejímu příspěvku i kvůli jejím výhradám k našemu společnému projektu. Přispěla ke vzniku jednotného vnitřního trhu.“

Tuto zásluhu Thatcherové připomněl i předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Zároveň zdůraznil, že Margaret Thatcherová významně ovlivnila britský i evropský politický život. „Přes naše jasné politické rozdíly je Margaret Thatcherová postavou historického významu,“ uvedl německý sociální demokrat Schulz. „Ať s ní někdo souhlasil, nebo ne, ukázala, že politika stále může být silou, která věci mění,“ dodal.

Michail Gorbačov
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/AP Photo

Bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov, který Thatcherovou poznal v závěru studené války, ji označil za zářivou a velkou politickou osobnost: „Zůstane v mé paměti a v historii.“ Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski řekl, že „stála při ujařmených národech a pomohla svobodnému světu vyhrát studenou válku“.

„Byla to velká osobnost, která toho pro svět mnoho učinila. Přispěla k pádu komunismu v Polsku a východní Evropě spolu s Ronaldem Reaganem, papežem Janem Pavlem II. a odborovým svazem Solidarita,“ dodal bývalý polský prezident Lech Walesa.

Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua byla Thatcherová inspirací pro generaci politických vůdců.

Předseda severoirské nacionalistické strany Sinn Féin Gerry Adams naopak prohlásil, že Thatcherová jako premiérka hodně ublížila irskému a britskému lidu. Severoirští radikálové, požadující původně odtržení od Británie, se s Londýnem usmířili výměnou za částečnou autonomii až dlouho po odchodu Thatcherové v roce 1998.

Meryl Streepová jako Železná Lady
Zdroj: Courtesy of Pathe Productions Ltd./ The Weinstein/Alex Bailey

Margaret Thatcherová, která dnes zemřela, se stala, bezděčně či záměrně, průkopnicí ženské role v politice. Tak vidí odkaz legendární britské političky americká herečka Meryl Streepová, která bývalou předsedkyni britské vlády ztvárnila v životopisném filmu Železná lady z roku 2011. Za tuto roli získala zlatou sošku Oscara, ale i Zlatý glóbus, cenu Britské akademie filmové a televizní tvorby (BAFTA) a některá další ocenění.

Streepová řekla, že si uvědomuje strádání, které mohla politika Thatcherové způsobit chudším britským vrstvám. „Já jsem k ní ale cítila respekt pro její sílu a kuráž. Postoupit bez protekce vzhůru celým politickým systémem, překonat třídní rozdíly a genderové předsudky tak, jak to ve své době dokázala - to je pozoruhodný úspěch,“ řekla herečka.