Členy Trumpovy kampaně se kdosi snažil spojit s lidmi Putina, píše CNN

Kongres Spojených států, který objasňuje ruskou roli v loňských amerických volbách, našel e-mail, v němž někdejší volební poradce a nyní blízký spolupracovník Donalda Trumpa píše o snaze zajistit setkání mezi Trumpem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. S odvoláním na své zdroje o tom informovala zpravodajská televize CNN. E-mail prý napsal Rick Dearborn, který je zástupcem personálního šéfa Bílého domu Johna Kellyho.

Dearborn ve zmíněném e-mailu píše o tom, že je snaha uspořádat schůzku Trumpa s Putinem a že Trumpovu kampaň se s lidmi ruského prezidenta snaží spojit jistý WV. Kdo se za touto zkratkou skrývá, známo není. Některé zdroje CNN uvedly, že to může být odkaz na někoho, kdo má politické vazby na Západní Virginii.

Vyšetřovatelé Kongresu proto nyní chtějí Dearborna vyslechnout, zajímají je především všechny podrobnosti o všech schůzkách Trumpovy kampaně s ruskými činiteli.

Údajný vliv Ruska na americké prezidentské volby objasňují celkem čtyři kongresové výbory a také zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller jmenovaný ministerstvem spravedlnosti.

Když Trump letos v květnu odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho, začali prezidentovi oponenti mluvit o snaze ovlivnit vyšetřování kauzy. Americké ministerstvo spravedlnosti pak jmenovalo do role nezávislého vyšetřovatele předchozího ředitele FBI Muellera.

Trump vyšetřování údajného ruského vměšování dříve označil za zbytečnou „šarádu“ za peníze daňových poplatníků a „podvod“ živený mstou demokratů za prohru ve volbách. Moskva jakýkoli pokus o ovlivnění amerických voleb popírá.